Week 8: radioactief suiker, beroepsverbod chiropractors & einde coronawet?

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder andere radioactief suiker, een beroepsverbod voor chiropractors en de tijdelijke coronawet in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: scan met radioactief suiker kan snij-onderzoek schildklierkanker voorkomen

Een scanonderzoek met radioactief suiker kan schildklierkanker uitsluiten en daardoor zijn er veel minder onderzoeksoperaties nodig. Lees hier waarom dat zo is.

Dinsdag: Vereniging tegen Kwakzalverij eist beroepsverbod voor chiropractors

De Vereniging tegen Kwakzalverij stelt dat er wetenschappelijk bewijs ontbreekt tegen de effectiviteit van chiropraxie. Als een algeheel beroepsverbod niet kan, wil de vereniging een verbod op het uitvoeren van nekmanipulaties. Hierover diende onlangs een zaak.

Woensdag: Coronawet kan niet veel langer worden verlengd

Het moment komt dichterbij waarop de tijdelijke coronawet niet meer kan worden verlengd, zegt de Raad van State woensdag in een nieuw advies. De raad heeft wel begrip voor de meest recente verlenging, maar vraagt ook wanneer er geen sprake meer is van een crisissituatie.

Donderdag: vanaf 26 februari uitnodiging extra booster 70-plussers en andere kwetsbaren

Vanaf 26 februari worden mensen van 70 jaar en ouder, bewoners van verpleeghuizen, volwassenen met het syndroom van Down en volwassenen met een ernstige immuunstoornis uitgenodigd voor een extra coronavaccinatie. De bescherming van eerdere vaccinaties tegen het coronavirus neemt het snelst af bij deze risicogroepen.

Vrijdag: moeder verdacht van poging tot moord op baby blijft gescheiden van gezin

De vrouw die terechtstaat voor poging tot moord op haar baby en zware mishandeling van haar zoontje, mag voorlopig niet bij haar kinderen wonen. Ze zou haar dochter en zoon onder meer hebben vergiftigd. Omdat de rechter vreest voor kans op herhaling, mag de vrouw – tevens arts – haar kinderen alleen onder toezicht blijven zien.

Door: Nationale Zorggids