Logo_vvd_logo

Werknemers moeten zichzelf gaan verzekeren voor ziekten en blessures die ze buiten werktijd oplopen, dat vindt VVD-Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn. Nu draaien werkgevers nog op voor de kosten. Dit meldt NRC.

Het Kamerlid roept minister Asscher van Sociale Zaken op “om met de VVD te blijven nadenken hoe we de lasten voor de werkgevers kunnen terugschroeven“. Als personeel zelf voor een verzekering zorgt, dan durven werkgevers sneller mensen aan te nemen, zo stelt zij.

Werkgevers moeten zieke werknemers twee jaar doorbetalen, of ze kunnen daarvoor een verzekering afsluiten. Schut-Welkzijn noemt een onderzoek van TNO, waarin wordt gesteld dat de oorzaak bij 70 procent van de zieken buiten het werk ligt. Als iemand bijvoorbeeld een ski-ongeluk krijgt en daardoor niet kan werken, dan draait de werkgever voor de kosten op.

Volgens de VVD is Nederland één van de weinige landen ter wereld waar geen onderscheid is tussen arbeidsgerelateerd verzuim of een bedrijfsongeval en verzuim waarvan de reden niets met werk te maken heeft. “We moeten niet bang zijn om meer verantwoordelijkheid neer te leggen bij de zieke werknemers zelf”, vindt Schut-Welkzijn.

In de Tweede Kamer wordt er vandaag gedebatteerd met Asscher over loondoorbetaling bij ziekte. 

© Nationale Zorggids