Week 28: torenhoge buitenlandse zorgkosten, dubbele moord & krentenbaard

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer krentenbaard, torenhoge buitenlandse zorgkosten, moeder die zoon dodelijk vergiftigde en verdachte dubbele moord zorgboerderij in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: ‘Ouder worden en dementie krijgen is niet hetzelfde’

Ouderen zouden in de toekomst meer moeten gaan betalen voor minder zorg, met minder verzorgend personeel. Demissionair minister Conny Helder (Langdurige Zorg) zegt dat ze dat hoopt te voorkomen door ouderen zelfstandiger te maken, zodat ze minder zorg nodig hebben. Oud worden en dementie krijgen is echter niet hetzelfde.

Dinsdag: krentenbaard: symptomen, besmettelijkheid en behandeling

Begin juli meldden het RIVM en Nivel een opvallende toename van krentenbaard onder jonge kinderen tussen de 0 en 4 jaar. Krentenbaard is verre van zeldzaam en komt vooral bij jonge kinderen. Hoe ontstaat het? Wat zijn de symptomen? Hoe besmettelijk is krentenbaard? En wat kun je ertegen doen? Op al deze vragen vind je in dit artikel een antwoord.

Woensdag: Nederlanders moeten huis verkopen om buitenlandse zorgkosten te betalen

Steeds meer Nederlanders hebben zorgkosten van tienduizenden euro's omdat ze zorg hebben ontvangen in het buitenland. Sommigen zijn genoodzaakt hun huis te verkopen om hun ziekenhuisrekening te kunnen betalen. Zorgverzekeraars raden iedereen aan om voor hun vakantie te controleren of medische kosten in het buitenland in hun pakket zitten.

Donderdag: tien jaar cel voor vrouw die 11-jarige zoon dodelijk vergiftigde

De 35-jarige Jolanda M. uit Zevenbergen die haar 11-jarige kind vergiftigde door hem een overdosis zware pijnstillers te geven, is donderdag veroordeeld tot tien jaar celstraf. In de ogen van de rechtbank heeft zij zich schuldig gemaakt aan de doodslag van haar zoon en ook bewust de kans aanvaard dat hij door haar toedoen zou kunnen overlijden.

Vrijdag: schutter van dubbele moord zorgboerderij krijgt levenslang

De rechtbank in Rotterdam heeft John S. uit Oud-Alblas veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De straf is voor de moord op een 34-jarige medewerkster en een 16-jarig meisje op de zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam op 6 mei vorig jaar en de moord op een 60-jarige schoenmaker in Vlissingen twee dagen eerder.

Door: Nationale Zorggids