Nederlanders moeten huis verkopen om buitenlandse zorgkosten te betalen

Steeds meer Nederlanders hebben zorgkosten van tienduizenden euro's omdat ze zorg hebben ontvangen in het buitenland. Sommigen zijn genoodzaakt hun huis te verkopen om hun ziekenhuisrekening te kunnen betalen. Zorgverzekeraars raden iedereen aan om voor hun vakantie te controleren of medische kosten in het buitenland in hun pakket zitten. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Volgens verzekeraars zijn er te veel mensen die op vakantie gaan zonder goede verzekering voor medische hulp in het buitenland. Iedere week komen hier zorg- en reisdossiers van binnen. Het basispakket van de zorgverzekering vergoed namelijk slechts tot op zeker hoge buitenlandse zorgkosten, namelijk tot het Nederlandse tarief. Maar in de Verenigde Staten moet je bijvoorbeeld flink meer betalen voor een behandeling en laat je je behandelen in een privékliniek in Spanje, Turkije of Oostenrijk, dan liggen de kosten ook veel hoger.

Huis verkopen

Inmiddels zijn er zulke schrijnende gevallen gemeld van mensen die hun huis moeten verkopen of een tweede hypotheek afsluiten en nog stééds niet het hele bedrag van hun zorgfactuur kunnen aflossen. Voor volledige vergoeding van buitenlandse zorg moeten mensen een aanvullende zorgpolis afsluiten of een reisverzekering met medische kosten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky