Normal_dementie__dementiezorg__ouderenzorg

Ouderen zouden in de toekomst meer moeten gaan betalen voor minder zorg, met minder verzorgend personeel. Demissionair minister Conny Helder (Langdurige Zorg) zegt dat ze dat hoopt te voorkomen door ouderen zelfstandiger te maken, zodat ze minder zorg nodig hebben. Oud worden en dementie krijgen is echter niet hetzelfde. Het is belangrijk dat Helder daar een onderscheid in maakt. Dit meldt Alzheimer Nederland.

Er zijn allerlei manieren om ook mensen met dementie minder afhankelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan een geschikte woning, een dementievriendelijke buurt, een ontmoetingsplek dichtbij huis en casemanager dementie vanaf het moment dat iemand de diagnose krijgt. De zorgarme jaren nemen dan toe. Bovendien is dit fijner voor de mensen met dementie, hun mantelzorgers en uiteindelijk voor de samenleving.

Voorbereiding

Alzheimer Nederland roept demissionair minister Helder daarom op om deze voorwaarden te realiseren. Zo kunnen mensen zich namelijk echt voorbereiden op hun oude dag. Er is inmiddels al veel bekend over hoe mensen met sociale en fysieke activiteiten de zorgafhankelijkheid kunt verminderen. En hoe de woning en de buurt eruit moeten zien zodat iemand met dementie zich langer kan redden. En dat mensen met dementie kunnen leren hoe ze gps of een smartphone kunnen gebruiken.
 
Er mist urgentie bij de minister om hier daadwerkelijk mee aan de slag te gaan op grote schaal. En demissionair minister Hugo de Jonge (Wonen) wijst naar Helder en omgekeerd. Op deze manier verandert er onvoldoende.

Toename

Dementie is een ziekte. En de kans op dementie neemt sterk toe met de leeftijd. Namelijk ruim 8 procent van de mensen boven de 65 jaar, ruim 25 procent van de 80-plussers en ruim 40 procent van de 90-plussers heeft dementie. Dus enige urgentie is niet misplaatst.
 
Door: Nationale Zorggids