Normal_copd_versus_healthy_lung

Dat meeroken de kans op longkanker, astma en hart- en vaatziekten vergroot was al bekend. In een Zweeds onderzoek is nu ook het verband aangetoond tussen meeroken en de ongeneeslijke longziekte COPD. Meerokers hebben tot drie keer meer kans om COPD te ontwikkelen, zo meldt het Longfonds.

Voor het onderzoek ondergingen tweeduizend mensen een longonderzoek en werkten zij mee aan een enquête. De kans op COPD bij niet-rokers blijkt 4,2 procent wanneer zij nooit meeroken met anderen, thuis of op het werk. Wanneer zij thuis langdurig zijn blootgesteld aan rook stijgt de kans naar 8 procent en 8,3 procent als dat op het werk gebeurde. Rookten zij zowel thuis als op het werk mee, dan was de kans op COPD 14,7 procent.

Volgens directeur Michael Rutgers van het Longfonds is het terecht dat er een breed maatschappelijk draagvlak is voor het volledig rookvrij maken van de horeca. De Tweede Kamer stemde gisteren in met het rookverbod, dat nu ook gaat gelden voor de kleinere cafés. 'In horeca waar wordt gerookt, loop je een reëel risico voor je gezondheid, ook als je zelf niet rookt', stelt Rutgers.

© Nationale Zorggids