Nationale Zorggids

NZG Licht Verstandelijk Beperkte Pubers door Elske Idema

Datum 23 mei 2019
Tijd 09:30 uur - 11:30 uur
Titel Licht Verstandelijk Beperkte Pubers door Elske Idema
Regio Zeeland
Plaats Terneuzen
Adres Jacob Catsstraat 7, 4532 BW Terneuzen
Type Thema bijeenkomst
Doelgroepen Jeugdzorg en Gehandicaptenzorg
Website https://www.juvent.nl/agenda/licht-verstandelijk-beperkte-pubers-door-elske-idema-2/
Samenvatting

In de puberteit maken jongens en meisjes lichamelijke veranderingen door die hun gevoelens, gedrag en relaties beïnvloeden. Naast het hebben van nieuwe en verwarrende gevoelens raken zij gevoelig voor de mening van anderen (leeftijdgenoten), vinden ze het belangrijk ergens bij te horen en willen zij een eigen identiteit ontwikkelen, in een pleeggezin met pleegouders een bijkomende en moeilijke ontwikkelingstaak. Net als ieder ander willen pubers met een licht verstandelijke beperking meer zelfstandig worden en zich losmaken van de (pleeg)ouders.

 

Tegelijkertijd merken zij dat ze erg afhankelijk van de pleegouders zijn; de lichamelijke en verstandelijke ontwikkeling blijkt niet meer parallel met de sociaal-emotionele ontwikkeling te lopen. Er ontstaat een steeds groter verschil tussen wat het kind fysiek (seksueel) wil/kan en wat het sociaal-emotioneel ‘aankan’. Dit brengt risico’s en mogelijk problemen met zich mee.

 

In de praktijk komt het hebben van een licht verstandelijke beperking en het vertonen van risicovol gedrag vaak in combinatie voor. Toch zien we misschien belangrijke voorwaarden voor een gezonde ontwikkeling over het hoofd waardoor er juist sneller risicovol gedrag ontstaat. Dan vervallen we in begrenzing, controle, toezicht, straf.

 

Tijdens deze bijeenkomst praten we over het verleggen van onze aandacht; van problemen naar mogelijkheden.

 

Centraal staat de vraag:  Wat is er nodig om een gezonde ontwikkeling te bevorderen?

 

Er is een lezing, er is voldoende tijd om gedachten en ervaringen met elkaar uit te wisselen en je krijgt tips.

 

 

NZG Blog

Schrijven en ons leven bewust beleven

Normal_marja_foto

Sinds jaren schrijf ik veel en vaak over wat er zoal in mijn leven gebeurt. De eerste column schreef ik uit woede omdat een man die overspannen was meteen slaappillen en antidepressiva van zijn arts kreeg. Bleek helemaal niet nodig. Hij had alleen maar een negatief denkpatroon en een verkeerde manier van ademen ontwikkeld en dat al jaren lang. B...

NZG Interview

Lyme voorkom je door systematische tekencontrole: “Als die teek er maar uitkomt”

Normal_teek_teken_lyme


Aan informatie over teken en de ziekte van Lyme is bepaald geen gebrek. De jaarlijkse Week van de Teek – dit jaar van 15 tot en met 21 april – wordt al meer dan tien jaar g...