Nationale Zorggids

NZG Ouderenzorg nieuws

Normal_ouderen_senioren_oudere_man

GGD denkt niet dat corona in verpleeghuis via ventilatie verspreidde


Uit onderzoek van de GGD Rotterdam-Rijnmond blijkt dat het airconditioningssysteem in een verpleeghuis in Maassluis waarschijnlijk niet de veroorzaker was van een corona-uitbraak. Hiermee spreekt de conclusies van enkele onderzoekers van het RIVM tegen. Dit meldt NOS. 

Normal_rss_entry-244350

RIVM slaat half miljoen griepvaccins extra in


Het RIVM heeft in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid ruim een half miljoen extra griepvaccins ingekocht, omdat er rekening mee wordt gehouden dat mensen het komende winterseizoen meer belangstelling zullen hebben voor de griepprik.

Normal_igj

Einde last onder dwangsom twee kleinschalige ouderenvoorzieningen


Zuster Norma Het Witte Huis en Zuster Norma Johan de Witt, twee organisaties voor kleinschalige ouderenzorg in Dordrecht, voldoen aan de last onder dwangsom die de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) had opgelegd. Zuster Norma heeft voldoende maatregelen genomen om de risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg weg te nemen. Beide ...

Normal_kaars_overlijden_dood

Gelderse oudere overlijdt na tweede besmetting met corona


In Gelderland is een oudere bewoner van woonzorgcentrum Rehoboth overleden nadat zij voor de tweede keer besmet raakte met corona. De regionale GGD doet een bron- en contactonderzoek. Het RIVM kan nog niet met zekerheid zeggen of een herbesmetting vaker voorkomt, maar het gezondheidsinstituut houdt daar wel rekening mee. Dit meldt De Stentor. 

Normal_rss_entry-244252

Mensen lopen vooral thuis het coronavirus op, maar horeca komt op


Van lang niet iedere coronapatiënt is bekend waar hij of zij het virus heeft opgelopen. Maar de mensen van wie dit wel bekend is, die zijn vooral in hun eigen omgeving besmet geraakt. "Thuissituatie", zo noemt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu die "setting van besmetting".

Normal_corona_handen

'Bied perspectief aan mensen met verhoogd gezondheidsrisico'


Op woensdag 12 augustus is in de Tweede Kamer een plenair debat over de recente ontwikkelingen in de coronacrisis. Het aantal vastgestelde besmettingen neemt weer toe en de situatie lijkt regionaal te verslechteren. Hoewel er veel gesproken wordt over een mogelijke tweede golf, zit een omvangrijke groep mensen met een verhoogd gezondheidsrisico ...

Normal_rss_entry-244291

KNMI waarschuwt wederom in zuiden en zuidoosten voor extreme hitte


Het KNMI heeft code oranje uitgeroepen, wegens de aanhoudende hitte. Vooral in het zuiden en zuidoosten kan het extreem warm worden, met maximumtemperaturen van 35 graden of iets daarboven. Code oranje geldt voor Gelderland, Limburg, Brabant en Zeeland. In de overige provincies geldt code geel. Alleen op de Waddeneilanden geldt code groen.

Normal_ouderen_ouderenzorg

Conclusie onderzoekers stelliger dan RIVM-rapport over corona en ventilatie


Onderzoekers die betrokken zijn geweest bij het onderzoek naar de verspreiding van corona via luchtcirculatiesystemen in een verpleeghuis in Maasssluis, zeggen dat het RIVM de conclusies hierover heeft afgezwakt. Terwijl de onderzoekers stellig zeggen ‘ja, we weten zeker dat het virus door de lucht is verspreid via ventilatiesystemen', is de con...

Normal_rss_entry-244161

Opnieuw Code oranje om hitte, vooral extreem in het zuiden


Het KNMI heeft ook voor dinsdag code oranje uitgeroepen, wegens de aanhoudende hitte. Vooral in het zuiden en zuidoosten kan het extreem warm worden, met maximumtemperaturen van 35 graden of iets daarboven. Maar er is aanhoudende hitte in het hele land.

Normal_pexels-leah-kelley-618915

15.000 ijsjes voor verpleeghuisbewoners


Seniorenorganisatie KBO-PCOB, Hertog IJs en Zorgboodschap delen deze week 15.000 ijsjes uit aan bewoners van verpleeghuizen. Met de heftige coronatijd en de zomerwarmte in gedachten brengen ze deze ijsjes langs verschillende zorglocaties. Dit meldt KBO-PCOB. 

Normal_medicijnen_geneesmiddelen_pillen_pijnstiller

Preventieve medicatie hart- en vaatziekten 80-plussers: wel of niet?


Specialist ouderengeneeskunde in opleiding Milly van der Ploeg liet deskundigen en patiënten discussiëren over het nut van preventieve medicatie tegen hart- en vaatziekten en wanneer deze middelen erger zijn dan de eventuele kwaal. Het is op dit moment namelijk nog niet duidelijk hoe het gebruik van cholesterolverlagers, bloedverdunners en bloed...

Normal_rss_entry-244071

Code oranje om aanhoudende hitte, vooral extreem in het zuiden


Het KNMI heeft code oranje uitgeroepen, wegens de aanhoudende hitte. Vooral in het zuiden en zuidoosten kan het extreem warm worden, met maximumtemperaturen van 35 graden of iets daarboven. Code oranje geldt voor Gelderland, Limburg, Brabant en Zeeland. In de overige provincies geldt code geel.

Normal_coronavirus-4972480_640

Week 31: het belangrijkste coronanieuws van deze week


Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakinge...

Normal_rss_entry-243807

Wetenschappers waarschuwen voor hepatitis E bij huisdieren


Van de huisdieren in ons land is of was 15 tot 20 procent besmet met hepatitis E, vermoedelijk door hun eten. Dat meldt het Erasmus MC vrijdag op de eigen site. Baasjes met een verminderde afweer en vrouwen die in verwachting zijn moeten volgens wetenschappers goed opletten. Ze moeten speciaal oppassen met honden- en kattendrollen.

Normal_rss_entry-243800

KNMI: zaterdag code oranje in vier provincies vanwege hitte


Het KNMI heeft voor zaterdag code oranje afgekondigd voor de provincies Limburg, Gelderland, Noord-Brabant en Zeeland. Dat liet het weerinstituut vrijdagmiddag weten. Het KNMI verwacht in die provincies "extreme hitte", met temperaturen van rond de 35 graden.

Normal_air-conditioner-1185041_640

Techniek Nederland dringt aan op controleren ventilatiesystemen


Het RIVM heeft vorige week de ventilatierichtlijn aangepast. Het advies is om waar mogelijk zoveel mogelijk verse lucht toe te voeren in systemen die gebruikmaken van recirculatie. Aanleiding is het onderzoek van het aantal besmettingen in een verpleeghuis in Maassluis. Techniek Nederland is verrast door het "stilzwijgend" wijzigen van de richtl...

NZG Van onze klanten

NZG Ouderenzorg Informatie

NZG Blog

Afscheid nemen en rouw verwerken in coronatijd

Normal_blogger_nzg_jolande

We gaan door een donkere tijd heen. Velen van ons krijgen, misschien wel voor het eerst van hun leven, te maken met verlies en crisis. Een levenscrisis die er diep inhakt en die sporen na laat. Een periode in je leven die je nooit meer zult vergeten omdat het zo anders en misschien wel verdrietig en beangstigend is, waar je nu doorheen gaat.  

NZG Topvacatures

NZG Interview

Geen coschappen door corona: hoe kwamen coassistenten deze periode door?

Normal_jurrien_loosveld


Midden maart kregen bijna alle coassistenten bericht dat hun coschappen per direct werden stopgezet. De redenen: de kans op besmetting met corona en het ontbreken van een n...

NZG Video

NZG Nieuwsoverzicht