NZG Jeugdzorg nieuws

Normal_protonentherapie

Protonentherapie aan kinderen alleen geven in ziekenhuis


Voor de bestraling van kinderen met protonen geldt als voorwaarde dat deze behandeling alleen in een ziekenhuis gegeven mag worden. De Gezondheidsraad adviseert de minister van volksgezondheid om dit vereiste te behouden. Volgens de raad moet het gaan om een ziekenhuis dat beschikt over alle voorzieningen om optimale zorg te bieden aan deze kind...

Normal_rss_entry-124150

12 maanden jeugddetentie en jeugd-tbs geëist voor doden ouders


Tegen de 14-jarige jongen uit het Friese dorp Katlijk die verdacht wordt van het doden van zijn ouders, is twaalf maanden jeugddetentie en jeugd-tbs geëist. Dat is de maximale straf die de kinderrechter aan minderjarigen in deze leeftijd kan opleggen.

Normal_meisje_jong_kind_misbruik_pesten46

Slachtoffers kindermisbruik Jehovah's Getuigen schakelen advocaat in


Dertien Jehova’s Getuigen die als kind zijn misbruikt binnen de kerk, nemen zelf stappen. Ze hebben een advocaat ingeschakeld die het kerkgenootschap heeft gesommeerd de documenten met daarin eventuele bekentenissen van de misbruikers vrij te geven. Tot nu toe hebben 250 slachtoffers van misbruik binnen de kerk zich gemeld. Dat meldt RTL Nieuws. 

Normal_handicap__rolstoel__kind__speciaal_onderwijs__beperking

'Schakel zorgverlener vroegtijdig in bij eetproblemen kind met beperking'


Veel kinderen met een chronische ziekte of beperking kampen met eetproblemen. Een eetprobleem kan ontstaan doordat een kind spastisch is, of doordat de eetlust niet is zoals die moet zijn. Ouders zijn daar veel tijd aan kwijt en bovendien kan het kind door eetproblemen een groeiachterstand oplopen. Daarom is het van groot belang dat zorgverlener...

Normal_kanker-kind-kika

Steeds minder kinderen sterven aan kanker


In 2016 overleden 61 kinderen onder 15 jaar aan kanker. Deze sterfte is nog nooit zo laag geweest. In het begin van de jaren zeventig overleden jaarlijks meer dan 200 kinderen aan kanker. Dit meldt het CBS op basis van een analyse van de kankersterfte bij kinderen. 

Normal_rss_entry-124011

Halt richt pijlen op online jeugdcriminelen


Jeugdcriminaliteit speelt zich steeds meer op internet af. Dat signaleert Halt in het jaarverslag over 2017. De instantie heeft daarom het afgelopen jaar diverse proefprojecten opgezet om jongeren die online over de schreef gaan - bijvoorbeeld door naaktfoto's van anderen rond te sturen of te pesten - te straffen en bewust te maken van veilig en...

Normal_meisje_kind_slapen

Inspectie onderzoekt situatie driejarig meisje dat met dode moeder woonde


De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is een onderzoek gestart naar een driejarig meisjes dat ongemerkt een week lang bij haar overleden moeder in huis zat. Het overlijden van de moeder gebeurde niet onder verdachte omstandigheden, maar dat maakt de ervaring niet minder traumatisch. Het meisjes en haar moeder stonden al onder toezicht van een je...

Normal_teeven

Fred Teeven voorzitter raad van toezicht Partners voor Jeugd


Partners voor Jeugd verwelkomt voormalig staatssecretaris Fred Teeven op 15 februari als nieuwe voorzitter van de raad van toezicht. Hij volgt hiermee Hans Simons op die per 1 juli 2018 aftreedt. Partners voor Jeugd is een initiatief en samenwerking tussen jeugdzorgorganisaties William Schrikker en de Jeugd- en Gezinsbeschermers. Dat meldt Willi...

Normal_rss_entry-123882

Piek griepgolf lijkt bereikt


De griepepidemie in Nederland houdt stevig aan, maar de piek lijkt wel bereikt, meldt gezondheidsinstituut NIVEL. Afgelopen week gingen 151 op de 100.000 mensen naar de huisarts met griepachtige klachten. Dat is iets minder dan de week daarvoor. Toen ging het om 161 zieken. De week daarvoor waren het er 166.

Normal_jongere__probleemjongere__jeugd__hek

Jeugdinstelling reageerde onvoldoende adequaat op risico zelfmoord jongen


De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (voorheen inspecties Jeugdzorg en Gezondheidszorg) onderzochten een calamiteit waarbij een jeugdige suïcide pleegde in een gesloten instelling en concluderen dat de instelling onvoldoende adequaat heeft gehandeld. Dat meldt IGJ. 

Normal_rss_entry-123625

Krikke wil actie tegen kindermishandeling en ander huiselijk geweld


Bij huiselijk geweld moet vaker een huisverbod worden opgelegd. Als slachtoffers zelf geen aangifte durven doen, moet de politie sneller 'ambtshalve' zaken doorspelen aan het Openbaar Ministerie (OM). Daarvoor pleit de Haagse burgemeester Pauline Krikke in de Volkskrant.

Normal_kaars_kerk

Kamerleden: 'Dossiers misbruikende Jehovah's naar OM'


Dat de interne rechtbank van Jehova’s getuigen dossiers over kindermisbruik binnen de kerk geheim houdt voor de politie, vindt de politiek onacceptabel. Als het aan Kamerleden ligt, neemt het Openbaar Ministerie (OM) actie door de dossiers op te eisen. Dat meldt RTL Nieuws. 

Normal_normal_lachgas_patroon_patronen_cartridge_slagroom__vermelden_foto_greenzeb__cc_by-sa_3.0__

Bol.com staakt verkoop lachgaspatronen


Wie lachgaspatronen wil kopen, kan daarvoor niet meer terecht bij webwinkel bol.com. De patronen worden vaak namelijk gekocht met ballonnen en dat is hoe jongeren lachgas inhaleren. Dat meldt NOS.

Logo_hartekind

Hartekindweek: aandacht voor kinderen met aangeboren hartafwijking


Vandaag gaat de Hartekindweek van start. Van 12 tot en met 18 februari vraagt Stichting Hartekind aandacht voor alle Nederlandse kinderen met een aangeboren hartafwijking. Daar zijn er ongeveer 25.000 van in Nederland, waarvan er jaarlijks ongeveer 150 overlijden. Vanaf het moment dat zij ter wereld komen, liggen ze op de operatietafel. Een trau...

Normal_rss_entry-123220

Ook kinderartsen doen aangifte tegen tabak


Ook de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) doet aangifte tegen de tabaksindustrie. De vereniging laat weten zich aan te sluiten bij de aangifte die strafrechtadvocate Bénédicte Ficq deed in 2016, namens een aantal maatschappelijke organisaties en patiënten.

Normal_rss_entry-123212

Minister: geef misbruik Jehovah's getuigen aan


Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming roept slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Jehovah-gemeenschap op naar de politie te stappen. "De beste start van een onderzoek is een aangifte bij de politie'', stelt Dekker.

NZG Blog

De dubbele verzoening

Normal_marja_foto

Jaren geleden deed ik mee aan een familieopstellingen workshop bij Tineke Brackel. Ik mocht de vrouw kiezen die mijn moeder zou 'spelen'. Een vrouw met zware wenkbrauwen die me aan die van mijn moeder deden denken wilde wel. Zelf mocht ik alleen toekijken terwijl het 'spel' zich voor mijn ogen ontvouwde.

NZG Jeugdzorg Informatie

NZG Interview

Hoe voorkomen we dat hulpverleners opnieuw slachtoffer worden van geweld tijdens jaarwisseling?

Normal_ambu


Het geweld tegen hulpverleners tijdens de jaarwisseling lijkt net zo vanzelfsprekend als het afsteken van vuurwerk. De incidenten in het land leiden tot een grote volkswoed...

NZG Video

NZG Nieuwsoverzicht