Nationale Zorggids

NZG GGZ nieuws

Normal_koffer__zorg__ziekenhuis

Week 34: geneesmiddelentekort, zorgkosten & Nationaal Hitteplan


Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag, Met deze week onder meer: vrees voor almaar toenemend geneesmiddelentekort, Nederlanders verkopen huis om zorgkosten te kunnen betalen en zeer warm weer betekent Nationaal Hi...

Normal_normal_depressie__angst__depressief__ggz

Aantal mensen dat behandeld wordt voor crisis neemt af


Het aantal volwassenen dat voor crisis behandeld wordt, blijft dalen. Van 51.000 in 2013 naar 46.000 in 2017. Dit is gemiddeld 0,4 procent van de volwassenen. Een deel van de mensen die in crisis raken wordt één of meerdere dagen opgenomen. In 2013 ging het om 39 procent van de mensen die in crisis raakt en in 2017 om 36 procent. Dit meldt Vektis.

Normal_rss_entry-194432

Leger des Heils: 'We zitten overvol'


Het Leger des Heils is niet verbaasd over de verdubbeling van het aantal daklozen in de afgelopen tien jaar. "Wij constateren dat er een groeiend beroep op ons wordt gedaan. We zitten overvol. Het is echt nijpend zo nu en dan", zegt een woordvoerder.

Normal_rolstoel_beperking_handicap

MST ziet wéér patiënt met gedeeltelijke dwarslaesie door lachgas


In het Medisch Spectrum in Twente (MST) lag onlangs een jongere die een gedeeltelijke dwarslaesie heeft opgelopen door overmatig gebruik van lachgas. Bij hem is een beschadigde ruggenmerg vastgesteld. Hij gebruikte dagelijks zo’n honderd lachgasballonnen. Dit meldt de Telegraaf. 

Logo_igj_inspectie_gezondheidszorg_en_jeugd

Lentis Kliniek Groningen voldoet aan eerste deel aanwijzing


Lentis, Kliniek Groningen, voldoet aan het eerste deel van een eerder opgelegde aanwijzing. Deze aanwijzing had als doel om de tekortkomingen in de kwaliteit en veiligheid van de zorg op te lossen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) had een last onder dwangsom opgelegd omdat Lentis niet op tijd voldeed aan de aanwijzing. De aanbieder va...

Normal_rss_entry-194350

Verwarde man blaast huis op, twee gewonden


Een verwarde man heeft donderdagavond in Hoensbroek in het bijzijn van de hulpdiensten zijn woning opgeblazen. Daarbij zijn hij en een agent gewond geraakt. Ze zijn met nog onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

Verpleeghuisarts maandag voor de rechter om onzorgvuldige euthanasie


Op maandag 26 augustus staat voor het eerst een arts terecht voor euthanasie op een 74-jarige vrouw met ernstige dementie. In een videofilmpje op Twitter legt het Openbaar Ministerie (OM) uit waarom deze verpleeghuisarts terechtstaat. Dit meldt de Telegraaf. 

Normal_mantelzorg_thuiszorg_ouderen_verpleging_wijkverpleging_verpleegkundige

‘Mensen moeten gewaarschuwd worden bij aflopen van zorgindicatie’


Als het aan minister De Jonge van Volksgezondheid ligt, moeten gemeenten inwoners actief gaan informeren wanneer een lopende zorgindicatie afloopt. Dat gebeurt nu niet, waardoor een inwoner met een zorgvraag opeens zonder zorg kan komen te zitten. Naast het informeren van zorggebruikers moet er volgens de minister ook sterker worden ingezet op m...

Normal_handboeien_arrestatie

Beveiliger zorginstelling mishandeld door psychiatrische cliënt


Een 26-jarige cliënt die in de psychiatrische instelling in Halsteren verblijft, heeft onlangs twee beveiligers mishandeld. Het voordat vond plaats aan de Hoofdlaan in Halsteren, waarna de politie werd ingeschakeld om de man in de cel te zetten. Dit meldt BN DeStem.

Normal_auto_2

NVA: ‘Schaf CBR-keuring voor mensen met autisme af’


De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) roept minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur op om de CBR-keuringen voor mensen met autisme af te schaffen. Uit eigen onderzoek door de NVA naar cijfers over het verband tussen autisme en auto-ongelukken blijkt dat er helemaal geen cijfers zijn. Dit meldt NVA. 

Normal_normal_dakloos_thuisloos_zwerver

Nachtopvang Breda weert dakloze GHB-verslaafden


GHB-verslaafden die geen vaste woonplaats meer hebben, mogen van nachtopvanglocaties niet meer gebruikmaken van hun diensten. Ze zouden te gevaarlijk zijn voor andere daklozen en medewerkers. Zodoende belanden deze verslaafden in het bos. Dit meldt de Volkskrant. 

Normal_gevangenis

NZa stelt tarieven forensische zorg 2020 vast


De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft nieuwe maximumtarieven vastgesteld voor de forensische zorg. Net als in de gespecialiseerde ggz en generalistische basis-ggz dalen de tarieven licht ten opzichte van 2019. De tarieven zijn vastgesteld op basis van de uitkomsten van een groot opgezet kostenonderzoek in de ggz en forensische zorg. Hier is ...

Normal_visolie

Hoe helpt omega 3 tegen depressie?


Het aantal landgenoten dat kampt met depressie neemt jaarlijks sterk toe. In Nederland hebben maar liefst 800.000 inwoners last van een depressie. Voor deze grote bevolkingsgroep is er nu blijkbaar toch goed nieuws. Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat visolie met het vetzuur EPA als belangrijkste bestanddeel de werking van antidepressiva ver...

Normal_bed_slapen

Helft van de arbeidsongeschikten heeft slaapproblemen


Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar of ouder had in 2018 slaapproblemen. Bij arbeidsongeschikten lag dat aandeel meer dan twee keer zo hoog. Zij worden door de slaapproblemen ook het vaakst belemmerd in hun functioneren. Dit meldt CBS. 

Normal_politie__rug_agent_1556940a

Briefschrijver die waarschuwde voor aanslag Den Dolder is 'verwarde man'


De anonieme briefschrijver uit Den Dolder die omwonenden vrijdag waarschuwde voor een mogelijke aanslag, is gevonden. In de brief wordt gewaarschuwd voor een levensgevaarlijke psychiatrische patiënt van psychiatrische inrichting Willem Arntz Hoeve (nu forensische kliniek Fivoor van Altrecht). Dit melden NOS en de Telegraaf. 

Normal_roken_rook

Aantal mensen dat hulp zoekt bij stoppen met roken vertwaalfvoudigd


Steeds meer mensen met een rookverslaving zoeken professionele hulp bij het stoppen met roken. In zes jaar tijd is het aantal mensen dat via de zorgverzekeraar een cursus volgde of medicatie gebruikte om te stoppen met roken, vertwaalfvoudigd. Waar er in 2012 bijna 3.200 VGZ-, CZ-, en Menzis-verzekerden gebruikmaakten van een antirookcursus of -...

NZG GGZ Informatie

NZG Blog

De vliegende coach

Normal_marja_foto

De eerste keer dat ik vloog was ik in mijn eentje naar Engeland. Ik vond het doodeng en op het moment dat het vliegtuig opsteeg greep ik de hand van mijn onbekende buurman die het allemaal best vond, de schat.

NZG Interview

Psychotherapeut Bianca de Moor: 'EMDR-therapie kan vrouwen de regie over een zwangerschap teruggeven'

Normal_bianca_de_moor


De ene moeder zit na de geboorte van haar baby nog dagenlang op een roze wolk, de ander vergeet de bevalling het liefst zo snel mogelijk. Zo’n tien procent van de vrouwen e...

NZG Video

NZG Nieuwsoverzicht