Normal_pexels-kampus-production-7551675

Als verzorgende IG ben je ruim inzetbaar op het gebied van zorg, welzijn, wonen en huishouden. Je verzorgt cliënten thuis of in een verpleeghuis. De afkorting IG staat voor individuele gezondheidszorg. We vertellen je graag meer over de taken van een verzorgende IG.

Functieomschrijving verzorgende IG

Als verzorgende IG bied je zorg afgestemd op de behoeften van je cliënten met als doel de gezondheid te bevorderen of bewaken. Als verzorgende IG werk je zelfstandig, maar ben je wel betrokken in een zorgteam. Samen met dit team stel je een zorgplan op om zo in de behoeften van je cliënt te voorzien. Denk aan medicatie, persoonlijke verzorging en dagbesteding.

 

Taken verzorgende IG

Als verzorgende IG verricht je verzorgende, verpleegtechnische en begeleidende taken bij cliënten thuis of in een zorginstelling. Hieronder een aantal werkzaamheden die onder de taken van een verzorgende IG vallen:

·       Helpen met opstaan, wassen en aankleden (persoonlijke verzorging)

·       Steunkousen aan- en uittrekken

·       Maaltijden klaarmaken en serveren

·       Verstrekken en/of toedienen van medicatie

·       Assisteren bij onderzoek en diagnose

·       Begeleiden bij activiteiten/dagbesteding

·       Bijdragen aan een positieve woonomgeving

·       Rapporteren van de ontwikkeling van cliënten

·       Contact onderhouden met andere zorgverleners of familie

·       Wonden verzorgen

·       Injecties geven

·       Zuurstof toedienen

·       Toedienen van voeding via een maagsonde

·       Verzorgen stoma

·       Luisterend oor bieden aan cliënten

 

Opleiding verzorgende IG

Om als verzorgende IG aan de slag te gaan moet je een opleiding volgen. Er zijn verschillende mogelijkheden. Zo kan je als je een niveau 2 studie gaat volgen kiezen om eerst de opleiding helpende te volgen om vervolgens door te stromen naar niveau 3. Vanaf mbo-niveau 3 kun je de opleiding tot verzorgende IG volgen.

Wil jij graag meteen in de praktijk leren? Dan is BBL verzorgende IG wellicht iets dat goed bij jou past. BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg en is een combinatie van leren en werken: één dag in de week volg je lessen op school en de rest van de week sta je op de werkvloer. BBL is ook ideaal als je van beroep wisselt en direct ervaring in de praktijk wil opdoen.

 

Doorgroeimogelijkheden verzorgende IG

Werk je eenmaal als verzorgende IG en wil je graag doorgroeien? Dan is het goed om te weten dat je alle kanten op kunt. Zo heb je de mogelijkheid om door te stromen naar verpleegkundige of Eerst Verantwoordelijke Verzorgende (EVV). Daarnaast zul je natuurlijke gaandeweg jouw specialisme en voorkeuren ontdekken.

 

Waar kan je werken als verzorgende IG?

Als verzorgende IG kan je intramuraal- of extramuraal werken. Kies je ervoor om aan de slag te gaan in een verpleeghuis, verzorgingstehuis, ggz-instelling of gehandicapteninstellingen dan werk je intramuraal. Werk je in de kraam- of thuiszorg dan wordt dit extramuraal genoemd.

Als verzorgende IG kun je alle kanten op. Dit maakt het werk heel divers. Cliënten die je verzorgt zijn daarmee ook heel divers. Van ouderen tot mensen met een beperking en van chronisch zieken tot aan ouders met een pasgeboren kind.
 

Ouderenzorg

Als VIG’er in de ouderenzorg werk je in een verpleeghuis, wooncentrum of in de thuiszorg. Vaak heb je te maken met ouderen die chronisch ziek zijn of extra hulp nodig hebben op het gebied van verzorging. Je taken als verzorgende IG in de ouderenzorg zijn onder andere het helpen van ouderen met opstaan, wassen en aankleden. Daarnaast begeleid je de maaltijden en bedenk je leuke activiteiten voor de dagbesteding. Vaak help je ook bij het toedienen van medicatie.

 

Werken als zzp verzorgende IG

Je kunt als verzorgende IG ook aan de slag als zzp’er. Als zzp verzorgende IG bepaal je zelf waar en wanneer je werkt. Bovendien kun je vaak zelf je uurtarief bepalen. Dit hangt af van je ervaring en de opdrachtgever.

 

Werken als verzorgende IG via Derec

Als de taken van een verzorgende IG jou op het lijf geschreven zijn, zit jij op allerlei zorgorganisaties goed op je plek. Dat komt goed uit, want bij Derec hebben we de leukste vacatures om te werken als verzorgende IG.