Farmaceut Roche deelt recept voor vloeistof coronatest

Farmaceut Roche deelt de receptuur van een testvloeistof die nodig is voor coronatesten met de overheid. Dat laat het Zwitserse bedrijf in een verklaring weten. De afgelopen dagen ontstond flinke ophef over het bedrijf, nadat onderzoeksplatform Follow The Money had gemeld dat de farmaceut het recept niet wilde delen met Nederlandse laboratoria.

Veel laboratoria in Nederland gebruiken apparatuur van Roche, maar het bedrijf was vanwege de grote vraag in de wereld de afgelopen tijd niet in staat alles wat vanuit Nederland werd besteld te leveren. "Roche begrijpt de enorme vraag naar Covid-19-tests in Nederland en wil alles doen wat in haar vermogen ligt om patiënten en zorgverleners te ondersteunen", zegt het bedrijf.

Het bedrijf wil "in nauwe samenwerking met de overheid zoeken naar partijen die in staat zijn om deze buffer veilig en betrouwbaar te kunnen produceren. Daarmee kan een stap worden gezet om de testcapaciteit te vergroten."

Kamer wilde Roche dwingen

Tijdens een debat in de Tweede Kamer klonk donderdag de roep het bedrijf desnoods te dwingen met het recept over de brug te komen. Minister Hugo de Jonge sloot dwang niet uit, maar zei in overleg te zijn met Roche.

Esther de Rooij, baas van de Nederlandse tak van Roche, zei dezelfde dag nog in het tv-programma Jinek dat een recept voor de vloeistof "vrijelijk beschikbaar" was, maar in het midden bleef of dat om het recept ging dat Roche zelf gebruikt.

De Jonge herhaalde vrijdag dat er nog een tekort aan capaciteit is voor de testen in Nederland. Dat Roche de productie opvoert is volgens de minister positief, maar "het zou ook zeer helpen als we ook op een andere manier werken aan het verhogen van de testcapaciteit in Nederland". Dat lijkt nu te gebeuren.

Door: ANP