RIVM raadt gebruik mondkapjes op straat nog steeds af

Het RIVM raadt mensen nog steeds af om op straat een mondkapje te dragen. Het Duitse equivalent van het RIVM, het Robert Koch Institut (RKI), veranderde donderdag van koers en zei dat het dragen van een mondkapje besmetting met het coronavirus mogelijk toch voorkomt.

"Wij raden het nog steeds af, omdat het mensen mogelijk onterecht een veilig gevoel geeft", aldus een woordvoerder van het RIVM. "Het is niet bewezen dat mondkapjes bescherming bieden. Misschien denken mensen ook dat ze met mondmasker wel naar buiten kunnen als ze verkouden zijn. Dat willen we voorkomen. Ons advies blijft dat mensen met een verkoudheid thuis moeten blijven."

Update: Ook minister De Jonge vindt alledaags gebruik van mondkapjes geen goed idee. Het gebruik van mondkapjes die niet voldoen aan strenge voorwaarden zorgen voor een gevoel van "schijnveiligheid" en "voegen niet toe", zegt de minister.

Andere landen overwegen mondkapjes voor iedereen

Dat andere landen er toch over nadenken om mondkapjes op straat in te voeren tegen verspreiding van het coronavirus, verandert niets aan het Nederlandse beleid: "Wij werken op basis van het advies van de deskundigen", benadrukt de bewindsman. Die deskundigen houden voet bij stuk. Alleen bepaalde mondkapjes, die aan hoge eisen voldoen, werken om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, aldus het RIVM.
 

Groot tekort medische mondkapjes

En daaraan is al een groot tekort. Het ministerie haalde de afgelopen weken van overal ter wereld honderdduizenden mondkapjes, maar nog steeds zijn meer beschermingsmiddelen nodig. "Laten we de mondkapjes die we hebben vooral gebruiken voor al die situaties in de zorg waarbij de mensen ze nodig hebben voor hun eigen veiligheid en voor de patiënten voor wie ze zorgen", zegt De Jonge, die de strijd tegen het coronavirus coördineert.
 
"Zelf gefabriceerde mondkapjes, of alles wat daarop lijkt, het voegt niets toe", stelt de bewindsman. "Dus laten we dat niet doen."

Door: ANP