Coronamaatregelen veroorzaken misstanden zorg

Patiëntenorganisaties Zorgbelang Groningen en Drenthe ontvingen afgelopen week bijna driehonderd klachten over misstanden in de zorg. De klachten laten de onverwacht verstrekkende gevolgen zien van de coronamaatregelen. Zo waren er klachten over een oudere die overleed omdat de mantelzorg niet op tijd kon komen. Ook mocht een verkouden meisje een week lang haar kamer in een Drentse zorginstelling niet uitkomen omdat het personeel haar niet met mondkapjes op kon benaderen. Dit meldt het Dagblad van het Noorden. 

Directeur Jan van Loenen van Zorgbelang Drenthe noemt de situaties schrijnend: "Er gebeuren nu dingen die normaal gesproken absoluut niet door de beugel kunnen. We hebben er ook met de inspectie over gesproken, maar die kan in deze tijd minder streng optreden. De mensen die in zorgorganisaties werken, hebben het ook al moeilijk genoeg."

Coronamaatregelen leiden tot misstanden in zorg

Het bezoekverbod in de ouderenzorg heeft soms verstrekkende gevolgen voor bijvoorbeeld mantelzorg die niet geleverd kan worden. Ook lukt het de thuiszorg die niet altijd om te komen. In sommige gevallen gaat het wel om noodzakelijke zorg, zoals bij een gehandicapte peuter die met uitdrogingsverschijnselen naar het ziekenhuis moest omdat ze haar voedingssonde uit had gespuugd. Daarnaast ontvingen patiëntenorganisaties veel klachten over zorg in een ziekenhuis of bij een huisarts die uitgesteld was.

Van Loenen: "Tachtig procent heeft er alle begrip voor dat we de maatregelen vol moeten houden. Maar zo langzamerhand komen we wel bij, zeg maar, de uiterste houdbaarheidsdatum. Het gaat ten koste van de kwaliteit van leven."

Door: Nationale Zorggids