Coronalongplein: longklachten na corona

Het Longfonds heeft een website gemaakt voor mensen die longklachten hebben overgehouden van het coronavirus. Het fonds denkt dat een grote groep mensen longproblemen zal houden na het coronavirus. Op de website kunnen mensen ervaringen uitwisselen en vragen stellen. Dit meldt de NOS.

Het coronavirus tast de longen aan en veroorzaakt longschade. Een deel van de mensen die op de intensive care aan de beademing heeft gelegen, heeft littekenweefsel in de longen waardoor de longen niet meer optimaal werken. 

Met Coronalongplein symptomen in kaart brengen

Het Longfonds wil de symptomen die mensen hebben in kaart brengen. Ze willen weten of dit misschien zelfs leidt tot een nieuwe chronische longziekte. Hiervoor is het Coronalongplein in het leven geroepen. De directeur van het Longfonds, Michael Rutgers, zei in het NOS Radio 1 Journaal: "We weten nu nog niet wat die symptomen precies zijn. Mensen die ermee te maken krijgen, kunnen op de site vertellen waar ze last van hebben. We horen nu dingen als extreme vermoeidheid, problemen met uithoudingsvermogen, benauwdheid. Dat willen we systematisch in kaart brengen."

Het is nog onduidelijk hoeveel patiënten uiteindelijk blijvende schade aan de longen overbehouden. Klik hier voor het Coronalongplein, de website van het Longfonds die gewijd is aan ex-coronapatiënten.

Door: Nationale Zorggids