Normal_corona-5174671_640

Er zijn meer plasmadonoren nodig van ex-coronapatiënten om het coronamedicijn van Bloedbank Sanquin te kunnen ontwikkelen. Plasma van voormalig zieken door corona is snel onbruikbaar omdat de antistoffen in het bloed snel verdwijnen. Daarom zoekt de bloedbank nu mensen die erg ziek zijn geweest door covid-19. Dit melden de Telegraaf en Metro. 

Sanquin zoekt mensen met een bepaalde concentratie antilichamen. Soms verdwijnen die antilichamen snel weer, waardoor deze mensen maar een paar keer plasma kunnen doneren. “Bij andere mensen blijft het onverminderd hoog, er zijn donoren die wel tien keer plasma kunnen geven”, licht een woordvoerster van de bloedbank toe.

Preventief coronamedicijn

Gelukkig heeft de bloedbank wel plasma in bezit dat nog geschikt is, dat wordt nu in het medicijn verwerkt. Naar verwachting zijn eind september 10.000 doses van dit coronamiddel klaar. Wanneer deze dan gebruikt worden, is nog niet bekend. De insteek van het middel is met name dat het preventief werkt. Dat betekent dat mensen binnen de risicogroepen hier baat bij kunnen hebben. Als het goed is zijn mensen die dit medicijn gebruiken twee maanden lang beschermd tegen corona.

Powerbank

Vorige week donderdag opende Sanquin een eerste Powerbank, een plasma- only centrum in Utrecht waar mensen terechtkunnen voor een plasmadonatie. “Met deze locatie willen wij de naamsbekendheid van plasma doneren én de toegankelijkheid vergroten. Mensen kunnen gemakkelijk binnenlopen en zich aanmelden, maar ook terecht voor informatie of een kop koffie”, aldus directeur Daphne Thijssen tegen Metro.

Door: Nationale Zorggids