Normal_vaccin__vaccineren__inenten__prik__coronavaccin

Op 1 oktober is de beoordeling gestart van het eerste Europese vaccin tegen corona. Voor het Oxfordvaccin van AstraZeneca zijn de eerste resultaten van het onderzoek aangeleverd bij het Europees Geneesiddeleneboordelingscomité CHMP. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zit namens Nederland in dit comité. Dit meldt CBG.

De beoordeling van het vaccin tegen corona verloopt volgens een zogenoemde rolling review. Dat betekent dat er niet wordt gewacht tot het complete onderzoek is afgerond, maar dat het bedrijf nu al de eerste gegevens deelt. De rest van de onderzoeksresultaten wordt Hierna in stapjes aangeleverd.

Eerste laboratoriumresultaten vrijgegeven

AstraZeneca en de onderzoekers van de Universiteit van Oxford hebben de eerste onderzoeksresultaten aangeleverd: de gegevens uit het laboratorium. In dit laboratoriumonderzoek is onderzocht in hoeverre het vaccin het immuunsysteem helpt om antilichamen op te bouwen tegen het coronavirus. De resultaten van het onderzoek met vrijwilligers volgen later.

Rolling review 

Met het vaccin waarvoor nu de beoordeling start, lopen op dit moment internationale studies waar duizenden mensen aan meedoen. Die studies moeten aantonen hoe effectief en veilig het vaccin echt is. De resultaten daarvan worden in latere beoordelingsrondes bekeken. Wanneer dat gebeurt, is nu nog niet met zekerheid te zeggen. Wel is de verwachting dat de beoordeling door de rolling review aanzienlijk sneller kan verlopen, zonder concessies op de beoordeling van de kwaliteit, veiligheid en effectiviteit van het vaccin.

Door: Nationale Zorggids