Logo_logo_alleen_samen_krijgen_we_corona

Vrijdag is de landelijke campagne gestart om de CoronaMelder-app onder de aandacht te brengen. De boodschap luidt: ‘Voor wie download jij Coronamelder?’. Bij de GGD Gelderland-Zuid gaf minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid samen met medewerkers van de GGD en de appbouwers het officiële startsein. Via Coronamelder.nl of de verschillende appstores is de app te downloaden als aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek. Het stelt mensen – geheel vrijwillig – in staat om verspreiding van het virus tegen te gaan. Dit meldt Rijksoverheid. 

CoronaMelder stuurt een melding als iemand langer dan 15 minuten dicht bij iemand in de buurt is geweest, die later het coronavirus blijkt te hebben. Dit kan een bekende zijn, maar ook een onbekende app-gebruiker die dicht bij kwam. Wie een melding ontvangt, kan in de app lezen welke maatregelen genomen kunne worden en of test mogelijk is. Zo weet de ontvanger eerder of hij besmet is en kan voorkomen worden dat anderen onbewust besmet worden. Het coronavirus is namelijk al door te geven, voordat de eerste symptomen opkomen.

Bluetooth aan laten staan

Wie de app heeft geïnstalleerd, moet zijn bluetooth aanzetten en aan laten staan. Alleen dan kan de CoronaMelder meten of iemand bij andere telefoons met de app in de buurt is geweest. Wie zelf corona heeft, mag zelf kiezen of zijn besmetting in de app wordt gedeeld.

Door: Nationale Zorggids