Normal_rss_entry-254665

De 'gedeeltelijke lockdown' die het kabinet twee weken terug aankondigde, heeft er waarschijnlijk al voor gezorgd dat een persoon met het coronavirus gemiddeld minder dan één andere persoon aansteekt. Dat heeft zorgminister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie dinsdagavond gezegd. Maar de registratie van het 'reproductiegetal' (R) loopt wat achter.

De 'R' staat nu nog op 1,16. Dat betekent dat een persoon gemiddeld 1,16 andere mensen aansteekt. Het kabinet wil dat getal zeker onder de 1 hebben, zodat het het virus sneller onder controle krijgt. De verspreiding van virus dooft dan langzaam uit. In feite staat het reproductiegetal nu ongeveer op 0,88, schat De Jonge. Hij wil dat getal nog wel verder verlagen. Dat kan met de maatregelen die nu gelden, zegt de bewindsman.

De huidige coronamaatregelen zullen zeker nog tot in december gaan duren. "Wat we zeker weten is dat de huidige maatregelen veel langer nodig zullen zijn dan die vier weken", zegt De Jonge. Pas als het virus weer onder controle is, kan het kabinet meer vrijheden toelaten zolang iedereen zich aan de basisregels houdt. "Tot die tijd is het een kwestie van volhouden."

Strengere maatregelen

Het kabinet kijkt volgende week of er mogelijk nog strengere regels nodig zijn om het virus verder in te dammen. Maar het versoepelen van maatregelen zit er nog even niet in. Het lopen met lampionnen langs huizen op Sint Maarten zal dus alleen in kleine groepen kunnen, verwacht premier Mark Rutte. En waarschijnlijk zal ook Pakjesavond slechts in "kleine kring" gevierd moeten worden. "Houd daar nou voorlopig nog even rekening mee", zegt de premier.

Het persmoment van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge is dinsdagavond door ruim 4,5 miljoen mensen gezien. 

Door: ANP