Normal_rss_entry-259067

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft twee grote bedrijven onderzocht die de temperatuur van hun personeel meten vanwege de uitbraak van het coronavirus. De AP constateerde dat beide bedrijven, waaronder een multinational, de privacywet Algemene verordering gegevensbescherming (AVG) hebben overtreden. Om welke bedrijven het gaat heeft de AP niet bekendgemaakt.

Uit het onderzoek is gebleken dat de twee onderzochte werkgevers gezondheidsgegevens verwerken van hun werknemers, en dat was op basis van de AVG bij deze bedrijven niet toegestaan. Lichaamstemperatuur is een persoonsgegeven als de temperatuur te herleiden is tot een specifiek persoon, en dat was bij beide organisaties het geval. Zij konden achteherhalen wie een normale of een te hoge temperatuur heeft.

Gezondheidsgegeven

Daarbij zegt lichaamstemperatuur ook iets over iemands gezondheid, en is het daarmee niet alleen een persoonsgegeven maar ook een gezondheidsgegeven. Dit zijn bijzondere persoonsgegevens waar nog strengere regels voor gelden dan bij normale persoonsgegevens. Het verwerken van bijzondere persoonsgegevens is meestal verboden. Een mogelijke uitzondering geldt als iemand uitdrukkelijke toestemming geeft, wat een van de twee bedrijven deed - toch was die toestemming volgens de AP niet geldig. De vicevoorzitter van de AP, Monique Verdier, zegt hierover dat mensen in vrijheid toestemming moeten kunnen geven en dat werknemers zich vaak onder druk gezet zullen voelen om die toestemming te geven. Die toestemming zou dus ook geen nadelige gevolgen mogen hebben, maar bij het bedrijf dat om toestemming vroeg mochten weigerende werknemers niet naar binnen.

Vragen over temperatuurmetingen

In een persbericht zegt de AP al snel na de uitbraak van het virus veel vragen en klachten te hebben gekregen over temperatuurmetingen in onder meer de horeca, winkels, fabrieken en kantoren. De AP besloot zich vervolgens vooral te richten op het opmeten van lichaamstemperatuur op de werkplek. Verdier: "De AP begrijpt dat werkgevers maatregelen willen nemen om de risico’s van het coronavirus te beperken, maar de maatregelen moeten wel binnen de grenzen van de wet blijven. Werknemers zijn niet altijd in de positie om de meting te weigeren. Daarom heeft de AP besloten hier onderzoek naar te doen."

Door: ANP