Hoe lang duurt corona

Hoe lang een coronabesmetting duurt is een veel gestelde vraag op Google. Maar wanneer weet je nu of je corona hebt? Het coronavirus kan geen, milde of hele ernstige klachten geven. Soms komt iemand weg met enkel verkoudheidsklachten, en in andere gevallen is hoesten, benauwdheid, koorts of plotseling verlies van reuk en/of smaak ook onderdeel van de ziekte. Mensen hebben soms last van vermoeidheid, algehele pijnklachten, oogpijn, spierpijn, duizeligheid, prikkelbarheid/verwardheid, buikpijn, afvallen, diarree, overgeven, misselijkheid, oogontsteking en verschillende huidafwijkingen. Een hele trits aan klachten. Dé manier om zeker te weten of je het hebt, is door een coronatest te doen. Maar hoe lang duurt het eigenlijk voordat iemand weer genezen is van corona? Is het besmettingsgevaar voorbij als de klachten weg zijn? 

Allereerst is er sprake van een incubatietijd. Dat is de periode tussen de besmetting en de komst van klachten. De incubatietijd ligt tussen de twee en veertien dagen. Na een besmetting met het coronavirus duurt het ongeveer vijf tot zes dagen tot iemand klachten krijgt. Volgens het RIVM blijkt uit het bron- en contactonderzoek dat 99 procent van de contacten die klachten heeft, dit binnen tien dagen na het laatste contact krijgt. Daarom is de quarantainetijd ook tien dagen. 

Niet veel bekend over herstel

Hoe lang het duurt voordat iemand hersteld is van de ziekte, verschilt. Er is eigenlijk nog niet veel bekend over het herstel. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen een paar dagen. Maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig diezelfde verkoudheidsklachten blijven houden. Wie na 24 uur geen klachten meer heeft, en het is een week na ziek te zijn geworden, dan is het besmettingsgevaar geweken. Mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen, hebben over het algemeen meer tijd nodig om te herstellen. Dit is onder andere afhankelijk van of zij verder gezond zijn. Herstel kan weken of maanden duren.

Long Covid

Een deel van de mensen houdt na een besmetting met corona langdurig klachten. Dat heet Long Covid. Deze klachten kunnen tot enkele weken en soms zelfs meerdere maanden na een infectie met het coronavirus aanhouden. Lees er hier meer over. 

Kun je nog een keer besmet raken met corona?

Ja, dat kan. Er zijn inmiddels voldoende meldingen van mensen die een tweede keer besmet zijn geraakt met het coronavirus. Het RIVM neemt aan dat je na een besmetting in ieder geval 12 maanden beschermd bent tegen een nieuwe infectie. Toch krijgen mensen soms opniew een infectie. Ook bij ander virussen is bekend dat mensen nogmaals besmet raken. Volgens het RIVM komt het bij zo'n 1 tot 2 procent van de mensen voor dat ze nogmaals een positieve coronatest in handen hebben. 

Door: Nationale Zorggids