Hoe lang duurt corona

Hoe lang een coronabesmetting duurt is een veel gestelde vraag op Google. Maar wanneer weet je nu of je corona hebt? Het coronavirus kan geen, milde of hele ernstige klachten geven. Soms komt iemand weg met enkel verkoudheidsklachten, en in andere gevallen is hoesten, benauwdheid, koorts of plotseling verlies van reuk en/of smaak ook onderdeel van de ziekte. Mensen hebben soms last van vermoeidheid, algehele pijnklachten, oogpijn, spierpijn, duizeligheid, prikkelbarheid/verwardheid, buikpijn, afvallen, diarree, overgeven, misselijkheid, oogontsteking en verschillende huidafwijkingen. Een hele trits aan klachten. Dé manier om zeker te weten of je het hebt, is door een coronatest te doen. Maar hoe lang duurt het eigenlijk voordat iemand weer genezen is van corona? Is het besmettingsgevaar voorbij als de klachten weg zijn? 

Allereerst is er sprake van een incubatietijd. Dat is de periode tussen de besmetting en de komst van klachten. De incubatietijd ligt bij tussen de twee en veertien dagen. Na een besmetting met de omikronvariant van het coronavirus duurt het ongeveer drie tot vijf dagen tot iemand klachten krijgt. Volgens het RIVM bleek uit het bron- en contactonderzoek in 2020 dat 99 procent van de contacten die klachten had, deze binnen tien dagen na het laatste contact kreeg. Daarom was de quarantainetijd ook tien dagen. Inmiddels is er door de omikronvariant één en ander veranderd en is er veel meer variatie in de lengte van de ziekte en klachten. 

Niet veel bekend over herstel

Hoe lang het duurt voordat iemand hersteld is van de ziekte, verschilt. Er is eigenlijk nog niet veel bekend over het herstel. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen een paar dagen. Maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig diezelfde verkoudheidsklachten blijven houden. Wie na 24 uur geen klachten meer heeft, en het is een week na ziek te zijn geworden, dan is het besmettingsgevaar geweken. Mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen, hebben over het algemeen meer tijd nodig om te herstellen. Dit is onder andere afhankelijk van of zij verder gezond zijn. Herstel kan weken of maanden duren.

Long Covid

Een deel van de mensen houdt na een besmetting met corona langdurig klachten. Dat heet Long Covid. Deze klachten kunnen tot enkele weken en soms zelfs meerdere maanden na een infectie met het coronavirus aanhouden. Lees er hier meer over. 

Kun je nog een keer besmet raken met corona?

Ja, dat kan. Net als met de griep kun je meerdere keren besmet raken.. Het RIVM nam voorheen aan dat je na een besmetting in ieder geval 12 maanden beschermd was tegen een nieuwe infectie, maar dat is niet het geval. Vooral de omikronvariant heeft de afgelopen jaren voor flink wat herbesmettingen gezorgd. Ook bij andere virussen is bekend dat mensen nogmaals besmet raken. Dat is bij corona niet anders.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky