Normal_vaccineren_inenten_prik

De bijsluiter van het coronavaccin Pfizer is bekendgemaakt en dat betekent dat we weten welke bijwerkingen er verwacht worden na het prikje. De bijwerkingen lijken mee te vallen: de meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn, koorts, rillingen en pijn op de geprikte plek. Mensen met koorts en zwangere vrouwen lopen mogelijk een verhoogd risico op ernstigere klachten. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven worden afgeraden om de prik te halen. Dit meldt NOS. 

In Nederland is het vaccin nog niet goedgekeurd, maar in Groot-Britannië wel. Naar verwachting zal de bijsluiter hier ongeveer dezelfde informatie bevatten. Er staan zeven veel gemelde bijwerkingen in en enkele minder voorkomende klachten als misselijkheid, een rode prikplek of zwelling. In slechts 1 procent van de gevallen kwamen gezwollen lymfeklieren voor of had men last van algehele malaise. Het is mogelijk dat sommigen allergisch op het vaccin zullen reageren. Wie een allergische reactie heeft, kan last krijgen van een gezwollen tong of gezicht, uitslag en benauwdheid.

Weinig zwangere proefpersonen

Zwangere vrouwen kunnen beter even wachten met het prikje, tot na de bevalling. Wie het Pfizer-vaccin heeft gehaald, kan het beste twee maanden wachten om zwanger te worden of borstvoeding te geven. Dit is een preventief advies omdat er te weinig zwangere of borstvoedende proefpersonen meededen aan het onderzoek. Ook is het vaccin mogelijk niet geschikt voor mensen die last hebben van bloedingen, hoge koorts of ziektes als aids.

Door: Nationale Zorggids