Normal_coronatest_coronavirus

Voor de tweede week op rij is het aantal coronameldingen iets gedaald. Het percentage mensen met een positieve coronatestuitslag daalde licht van 13,7 procent naar 12,8 procent. Het aantal nieuwe ziekenhuis- en ic-opnames lag lager dan de week daarvoor. Ook werden er minder nieuwe verpleeghuizen met coronabesmettingen gemeld. De dalende cijfers zijn een eerste effect van de lockdown die op 15 december inging. Dit meldt RIVM. 

In de afgelopen week van 6 tot en met 12 januari zijn 49.398 personen gemeld met een positieve coronatestuitslag. Dit is een daling van 12 procent vergeleken met de week van 30 december tot en met 5 januari met 56.440 meldingen. Het percentage mensen met een positieve uitslag nam licht af van 13,7 procent naar 12,8 procent in de afgelopen week.

Het aantal mensen dat zich afgelopen week heeft laten testen was 340.285, een daling van ruim 27.88 ten opzichte van de week ervoor. Ook in de Infectieradar is een afname in het percentage mensen met corona-achtige klachten te zien.

30 jaar en ouder

De daling in het aantal positief geteste personen is voornamelijk zichtbaar in de meldingen van mensen die 30 jaar en ouder zijn. In de leeftijdsgroepen 0-12, 13-17 en 25-29 jaar is het aantal meldingen per 100.000 ongeveer gelijk aan dat in de week ervoor. In de leeftijdsgroep 18 tot en met 24 jaar steeg het aantal meldingen van positieve testen met 12 procent.

Meeste besmettingen in thuissituatie 

De afgelopen vier weken gaf ruim de helft van de nieuw positief geteste personen aan in welke situatie de besmetting waarschijnlijk heeft plaatsgevonden. De meest genoemde situatie was, net als in voorgaande maanden, thuis, door besmettingen va familieleden en huisgenoten. Gedurende de twee weken volgend op de Kerstdagen, is een stijging zichtbaar in het aantal besmettingen dat plaatsvond tijden bezoek van familie of vrienden. Namelijk 36 procent in week 1 versus 23 procent in week 52. Het aantal besmettingen op het werk is in de laatste weken sterk afgenomen. Dit kan een effect zijn van de feestdagen en de kerstvakantie, maar ook van  het meer thuiswerken door de lockdown.

Reproductiegetal onder de 1

Op 25 december lag het reproductiegetal nog onder de 1, maar is minimaal gestegen ten opzichte van een week eerder (van 0,91 naar 0,95). Een reproductiegetal van 0,95 betekent dat honderd mensen samen weer 95 andere mensen besmetten. Het aantal besmettelijke personen in Nederland is in een week met bijna 32.000 gedaald.

Door: Nationale Zorggids