Normal_rss_entry-266408

Nederland krijgt alleen deze week minder coronavaccins van Pfizer/BioNTech aangeleverd vanwege aanpassingen aan de Belgische fabriek van Pfizer. Vanaf 15 februari verwacht Pfizer juist "beduidend meer" vaccindoses te leveren aan Nederland en andere EU-landen dan het bedrijf eerder voorzag, laat een woordvoerder van het bedrijf weten. Aantallen kan de fabrikant nog niet noemen.

Vorige week werd al bekend dat Pfizer en BioNTech hun productie in Europa opschroeven. Pfizer liet ook weten dat de aanpassingen in het productieproces in Puurs, bij Antwerpen, zouden leiden tot een tijdelijke dip in de levering. Inmiddels gaat het bedrijf ervan uit dat dit alleen deze week het geval zal zijn. Hoeveel doses Nederland minder krijgt, kan Pfizer niet zeggen.

In België zijn de aantallen wel bekend: daar komen deze week geen 100.000 maar 60.000 doses aan. Dat leidde tot stevige kritiek, onder meer van overheidsfunctionarissen die zich onaangenaam verrast toonden.

Voldoen aan toezegging

De woordvoerder van Pfizer benadrukt dat het bedrijf sowieso zal voldoen aan alle toegezegde aantallen voor het eerste kwartaal. In het tweede kwartaal kunnen EU-landen op meer doses rekenen dan aanvankelijk.

Tot nog toe heeft Pfizer aan Nederland een hoeveelheid vaccin afgeleverd die goed is voor 442.000 doses. Althans, volgens het oude voorschrift van vijf doses per flesje. Inmiddels is duidelijk dat het met de juiste spuiten en naalden goed mogelijk is om zes doses uit een flacon te halen. De fabrikant gaat de labels daarop aanpassen.

Door: ANP