Normal_rss_entry-266417

Nu de extra besmettelijke Britse variant van het coronavirus zich ook hier verspreidt, is Nederland in "een soort race tegen de klok" terechtgekomen, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Hij pleit voor aanscherping van de maatregelen, waaronder de instelling van een avondklok, en herhaalde nog eens zijn standpunt dat Nederland zo snel mogelijk mensen moet vaccineren. "Alles dat je kunt doen om het tempo te verhogen, helpt."

"De tijd die je hebt, is maar heel beperkt", waarschuwt Kuipers. "Hoe sneller je een maatregel invoert, hoe meer impact die heeft." Momenteel is de trend in besmettingen en ziekenhuisopnames nog dalend, maar de LNAZ-voorzitter verwacht dat dit door het nieuwe type van het coronavirus van korte duur zal zijn.

Scholen zullen vooralsnog dicht moeten blijven, vindt Kuipers. Ook noemt hij als optie om "restrictieve quarantaine" in te stellen in gebieden waar de gemuteerde versie van het virus veel voorkomt en dan heel snel mensen binnen een bepaalde straal daarvandaan te vaccineren. Dat heet ringvaccinatie.

Door: ANP