Normal_vaccinatie_prik

Bijwerkingencentrum Lareb ontving en bekeek, sinds de start van de coronavaccinatie tot en met 24 januari 2021, 996 meldingen van ruim 4.430 vermoedelijk bijwerkingen van het vaccin van Pfizer. Op basis van de meldingen zijn er tot nu toe geen onverwachte bijwerkingen gevonden. Een melding betekent namelijk niet automatisch dat het veroorzaakt wordt door het vaccin. Dit meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). 

Sinds de start van de vaccinaties zijn er ruim 100.000 mensen geprikt met het vaccin van Pfizer. Het gaat hierbij vooral om zorgverleners uit ziekenhuizen en verpleeghuizen. Een groot deel van de meldingen had betrekking op bekende bijwerkingen, zoals pijn, warmte en roodheid op de prikplek, spierpijn, hoofdpijn en niet lekker voelen. Ook misselijkheid en koorts werden veel gemeld. Deze bekende bijwerkingen zijn vaak mild en gaan na een aantal dagen weer over.

Heftige allergische reactie

In zes gevallen werden klachten gemeld die passen bij een heftige allergische reactie. Bij drie gevallen ging het om een vastgestelde ernstige reactie. Bij de andere drie meldingen werden symptomen vastgesteld die daarbij pasten. Denk aan uitgebreide huiduitslagen en zwelling rond de ogen of keel. Alle patiënten zijn direct behandeld.

Een allergische reactie is een bekende bijwerking en niet ongebruikelijk bij vaccins, maar komt zelden voor. Met de juiste behandeling binnen handbereik en onder de juiste supervisie kan de reactie goed behandeld worden. In de productinformatie van het vaccin staat daarom ook het advies mensen na de prik 15 minuten in de gaten te houden, zodat zo nodig de allergische reactie direct kan worden behandeld.

Door: Nationale Zorggids