Normal_rss_entry-274339

Het in Nederland ontwikkelde coronavaccin van het bedrijf Janssen uit Leiden krijgt een positief oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), de organisatie die toezicht houdt op vaccins in Europa.

Het EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) hebben het besluit naar buiten gebracht.

Het positieve oordeel is de laatste stap voor goedkeuring. Het is nu aan de Europese Commissie om te besluiten of het middel op de markt mag worden gebracht. Bij de drie eerdere vaccins nam Brussel dat besluit binnen een paar uur.

Milde bijwerkingen

Volgens het EMA is het Nederlandse vaccin effectief en veilig. Het biedt 67 procent bescherming, kwam naar voren uit tests op 44.000 mensen in de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Latijns Amerika. De bijwerkingen waren mild en gingen na een paar dagen voorbij. De meest voorkomende klachten onder proefpersonen waren hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, spierpijn en pijn op de plek van de injectie.

Nederland moet voor het einde van dit jaar 11,3 miljoen doses van het Janssen-vaccin krijgen. Het middel hoeft maar één keer te worden toegediend. De voorraad zou dan voldoende zijn om vrijwel iedere volwassene in Nederland te vaccineren.

Janssen heeft de genetische code van het coronavirus toegevoegd aan een onschadelijk gemaakt verkoudheidsvirus. Het gaat om de codes voor de uitsteeksels waarmee het coronavirus een lichaamscel vastgrijpt en binnendringt. Het is de bedoeling dat het afweersysteem van gevaccineerde mensen die code herkent en zichzelf leert om het coronavirus aan te vallen en uit te schakelen.

Door: ANP