Normal_corona-5174671_640

Hoe kun je rekenen aan een virus? Wat voegt het toe aan de harde feiten en cijfers die we al hebben? Waarom gebruikt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dan toch rekenmodellen in de strijd tegen het coronavirus? Tijdens een live sessie op dinsdag 30 maart 2021, om 16.00 uur, leggen Jacco Wallinga, Susan van den Hof en Jaap van Dissel het uit. Diederik Jekel, wetenschapsjournalist, presenteert. Dit meldt RIVM.

 

Sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus is er aandacht voor de berekeningen van het RIVM. Ze spelen een belangrijke rol in de adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet. Maar hoe komen ze tot stand?

Waarom rekenmodellen? 

Het RIVM verzamelt voortdurend gegevens over het virus. Het aantal mensen dat zich laat testen, het aantal mensen dat wordt opgenomen in de ziekenhuizen en op de intensive care. Het RIVM onderzoekt hoe het virus zich gedraagt en verspreidt. Met behulp van deze informatie kan het instituut allerlei scenario’s doorrekenen. Zo kan Nederland zich zo goed mogelijk voorbereiden op wat mogelijk nog komen gaat. Daarbij worden rekenmodellen gebruikt. Waarom, hoe het werkt en welke onzekerheden dit met zich meebrengt legt het RIVM uit tijdens deze live sessie. Diederik Jekel, wetenschapsjournalist, vraagt het aan de verschillende experts.

Volg de live sessie op 30 maart 2021 live via het YouTube- en Facebookkanaal van het RIM. Heb je ook vragen aan de experts, laat het weten via de sociale media kanalen van het rijksinstituut. 

Door: Nationale Zorggids