Normal_rss_entry-276862

Nederland heeft in de eerste drie maanden van het jaar ongeveer een miljoen vaccindoses minder ontvangen dan de bedoeling was. Vaccinfabrikanten Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca leverden ongeveer 3,4 miljoen doses, terwijl dat er 4,3 miljoen hadden moeten zijn.

Met de eerste leveringen van eind vorig jaar erbij hadden er nu in totaal 4,5 miljoen doses geleverd moeten zijn, maar de teller van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) staat op 3,6 miljoen doses.

Vooral AstraZeneca bleef achter. Dat bedrijf had in het eerste kwartaal 1,5 miljoen doses moeten leveren, maar bleef steken op ongeveer 885.000 doses. De leveranties van AstraZeneca wisselen heel sterk en het RIVM heeft daar al vaker over geklaagd. Daarom houdt het instituut ook meer flesjes van dat vaccin op voorraad dan bij de andere middelen. Die voorraad is een buffer, voor het geval AstraZeneca later of helemaal niet levert. Vorige week kreeg Nederland 44.880 doses van AstraZeneca, evenveel als de week daarvoor. Maar nog een week eerder leverde AstraZeneca meer dan 95.000 doses, en de week daar weer voor zelfs meer dan 216.000 doses.

Steeds grotere leveringen

Moderna zou volgens het "indicatief leveringsoverzicht" 400.000 doses leveren, maar heeft tot nu toe bijna 240.000 doses geleverd. Moderna levert ongeveer om de week. De leveringen zijn nog relatief klein, maar worden wel steeds groter.

Pfizer en BioNTech leveren wel wat de overheid van ze verwacht. Zij brachten eind vorig jaar als eersten hun coronavaccin op de markt. Met die leveringen erbij hebben ze in totaal 2,5 miljoen doses naar Nederland gebracht. Dat is een fractie minder dan de 2,6 miljoen doses die tot nu toe binnen hadden moeten zijn. Pfizer en BioNTech brengen wekelijks nieuwe voorraden naar Nederland en die leveringen worden steeds groter. Vorige week leverden ze 326.430 doses van hun vaccin, tegen 218.790 in de week ervoor.

Janssen

De cijfers lopen tot en met afgelopen zondag. Maar om die achterstand nog in te halen, zouden de ontwikkelaars in de laatste drie dagen van maart bijna evenveel doses moeten leveren als in de afgelopen drie weken.

De overheid verwacht in april, mei en juni in totaal bijna 17 miljoen doses te krijgen. Daarvan zouden bijna 10 miljoen mensen kunnen worden ingeënt. Zo zouden Pfizer en BioNTech 7,8 miljoen doses moeten leveren. Ook zou het Nederlandse Janssen moeten beginnen met leveren, aanvankelijk drie miljoen doses. Mogelijk komt er nog een vijfde vaccin bij, van Novavax. De Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau, moet dat vaccin nog beoordelen, maar Nederland heeft voor de komende drie maanden alvast 600.000 doses besteld.

Door: ANP