Normal_coronavaccin__vaccineren__inenten__prik

16- en 17-jarigen die onder een van de hoog-risicogroepen vallen, zouden ook met voorrang in aanmerking moeten komen voor een vaccinatie tegen corona. Dit schrijft de Gezondheidsraad in een spoedadvies aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Pfizer is het vaccin van voorkeur voor deze groep, want dit is goedgekeurd voor gebruik vanaf 16 jaar. Dit meldt de Gezondheidsraad. 

Op verzoek van De Jonge heeft de Gezondheidsraad zich gebogen over de vraag of ook mensen onder de 18 jaar gevaccineerd kunnen worden tegen corona. De meeste kinderen die ermee besmet raken, krijgen alleen milde symptomen. Bij sommige kinderen kan het ziektebeloop echter ernstig zijn. Dat geldt met name voor kinderen uit een van de hoog-risicogroepen die de Gezondheidsraad eerder identificeerde bij volwassenen. Deze kinderen lopen een verhoogd risico op ernstige ziekte door Covid-19. Omdat het Pfizer-vaccin is goedgekeurd voor mensen van 16 jaar en ouder, adviseert de raad om 16- en 17-jarige hoog-risicopatiënten met voorrang in te enten met dat vaccin.

Alleen voorrang voor risicogroepen

De Gezondheidsraad benadrukt dat het advies alleen geldt voor 16- en 17-jarigen die onder de hoog-risicogroepen vallen en niet voor andere 16- en 17-jarigen. Het advies om te vaccineren geldt voor tieners in deze leeftijdscategorie met hematologische maligniteit (bloedkanker), ernstig nierfalen of dialyse, orgaan- of beenmergtransplantatie (op de wachtlijst of na afloop), ernstige primaire immuundeficiëntie, syndroom van Down, neurologische aandoeningen waardoor de ademhaling gecompromitteerd is en morbide obesitas.

Of het vaccin van Pfizer (en BioNTech) ook werkzaam en veilig is bij kinderen van 12 tot en met 15 jaar wordt binnenkort duidelijk. Van de andere drie vaccins die nu worden ingezet in Nederland (Moderna, Janssen en AstraZeneca) is nog niet bekend of ze ook werkzaam en veilig zijn bij mensen onder de 18 jaar. Dat wordt nog onderzocht.

Door: Nationale Zorggids