Normal_pexels-alena-shekhovtcova-6074948

Sinds begin april zijn er coronazelftests verkrijgbaar bij apotheken en drogisterijen zoals Etos en Kruidvat. Deze zelftesten zijn niet bedoeld om te testen bij klachten of om te testen voor toegang tot een evenement. Wanneer het wel en juist niet nuttig is om thuis te testen op corona leggen we hier uit.

Verkouden, maar toch langsgaan bij familie of vrienden en daarom even een coronazelftest doen? Dat is niet de bedoeling. Dat zit zo: de coronazelftests zijn antigeentesten, waarvan de uitslag minder nauwkeurig is. Daarom raadt de overheid het af om deze te gebruiken bij coronaklachten, contact met iemand die corona heeft of bij terugkomst uit een hoog-risicogebied. Ze zijn ook niet bedoeld als toegangstest. Daarvoor moet je naar speciale testlocaties waar een negatief testbewijs wordt overhandigd. Hoe testen voor toegang werkt, lees je hier. 

Wanneer kan een zelftest wel gebruikt worden?

Hierop kunnen we een heel kort antwoord geven: een zelftest is handig voor mensen die naar school moeten of in een functie werken waarin thuiswerken niet mogelijk is. Zelftesten zijn bijvoorbeeld voor scholieren, studenten en werknemers die niet thuis kunnen blijven.

Ondanks dat de uitslag van een zelftest minder nauwkeurig is, is het een nuttig (extra) middel om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Door sneltesten te gebruiken kunnen besmettingen eerder opgespoord worden. Dat zorgt voor meer veiligheid voor mensen in de professionele omgeving. Want het is niet de bedoeling dat ze worden gebruikt voorafgaand aan een familiebezoek.

Wat zijn de gevolgen bij een positieve of negatieve testuitslag?

Als de uitslag van de zelftest positief is, dan is het waarschijnlijk dat er sprake is van een coronabesmetting. Er moeten dan maatregelen getroffen worden, zoals thuisblijven. Ook huisgenoten blijven thuis. De uitslag moet ook bevestigd worden door een test bij een GGD-testlocatie. De GGD neemt PCR-testen af die betrouwbaarder zijn dan de antigeentesten voor thuis. Er is dus kans dat de positieve testuitslag vals alarm is. Als de hertest bij de GGD negatief is, mogen de geteste persoon en zijn of haar huisgenoten weer naar buiten.

Als de uitslag van de zelftest positief is, dan is er waarschijnlijk geen sprake van corona. Maar omdat een negatieve testuitslag bij een zelftest minder betrouwbaar is, blijft voorzichtigheid geboden. Naleving van de basisregels, zoals afstand houden, handen wassen en thuisblijven bij klachten, blijft noodzakelijk. Blijf ook extra voorzichtig rondom mensen met een kwetsbare gezondheid.

Door:Nationale Zorggids
Bron: Rijksoverheid