Normal_coronavirus__coronacijfers

Vorig jaar, toen de coronapandemie nog in de kinderschoenen stond, waren er geen varianten op het bestaande coronavirus. Maar sinds eind 2020 weet het virus zich te muteren en ontstaan er steeds meer coronavarianten. Wat zijn de meest zorgelijke coronavarianten die tot nu toe zijn ontdekt?

Britse variant

De Britse coronavariant was de eerste mutatie die in december 2020 opdook. Dit leidde tot grote zorgen, want de vaccins kwamen net op de markt en zouden deze nog wel voldoende beschermen? Inmiddels zijn er diverse onderzoeken naar de mutatie gedaan en de Britse variant blijkt vooral besmettelijker te zijn dan het originele coronavirus. 

Inmiddels is de meerderheid van de besmettingen in Nederland de Britse variant. Er wordt internationaal onderzoek gedaan om te kijken of deze variant mensen ook ernstiger ziek maakt of dat mensen vaker overlijden. Een onderzoek uit maart stelt dat de Britse mutatie tientallen procenten dodelijker is. Een nieuwe onderzoek uit april ontkracht dit en zegt dat deze niet dodelijker is, maar slechts besmettelijker.

Zuid-Afrikaanse variant

Begin januari 2021 werd de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus in Nederland vastgesteld. Ook deze variant lijkt, net als de Britse variant, besmettelijker te zijn dan het virus waar we tot nu toe vooral last van hadden. Hoe het virus reageert op de huidige vaccins, wordt nog steeds onderzocht.
Er is tot nu toe geen reden om aan te nemen dat het ziekteverloop van de Zuid-Afrikaanse variant anders of ernstiger is dan bij de oude variant, stelt het RIVM.

Braziliaanse variant

In Nederland zijn er twee nieuwe varianten van het coronavirus gevonden die beide hun oorsprong in Brazilië hebben. Deze noemt men de P1- en de P2-variant. De P1-coronavariant werd vooral gevonden bij uitbraken in en om Manaus, de hoofdstad van de Braziliaanse staat Amazonas. Er is bij deze variant nog geen duidelijkheid of de ziekte anders verloopt. Wel zijn er drie veranderingen in het Spike-eiwit, de stekeltjes van het coronavirus, te zien. Die veranderingen zijn zorgelijk, aldus het RIVM, en zijn vrijwel identiek aan de veranderingen in de Zuid-Afrikaanse variant.

Bij de mutatie uit Brazilië lijkt de afweer door vaccinatie of doordat je het virus al eens hebt gehad mogelijk minder goed te zijn. Dit wordt momenteel onderzocht.

De P2-variant komt breed verspreid voor in Brazilië. Bij deze variant lijkt de afweer door vaccinatie óf doordat je het virus al eens hebt gehad, mogelijk minder goed te zijn. Ook bij deze variant is nog veel onduidelijk over de manier waarop de ziekte verloopt.

Indiase variant

India zit middenin een flinke tweede coronagolf. Er wordt dagelijks een recordaantal besmettingen gemeld en de situatie in ziekenhuizen loopt compleet uit de hand. Veel ziekenhuizen kunnen geen nieuwe patiënten toelaten en hebben een tekort aan zuurstof. Deskundigen zeggen dat de Indiase variant van het coronavirus besmettelijker is en daarom zorgt voor een noodsituatie in het land. “Uit cijfers blijkt dat deze variant nog besmettelijker is dan de Britse variant”, zegt hoogleraar virologie Marc van Ranst.

Het RIVM is er nog niet over uit of deze mutatie een zorgelijke mutatie is, omdat het nog zo nieuw is. De variant kan besmettelijker zijn, maar het tempo waarop het virus om zich heen grijpt kan ook aan de omstandigheden in India liggen.

De Indiase mutatie is bij twee Nederlanders aangetroffen, die in India waren geweest.  Inmiddels is er een vliegverbod van India naar Nederland ingesteld.

Wat kunnen we verwachten?

Dat een virus muteert, is eigenlijk geen verrassing. Het coronavirus is nieuw en dat daar eerst zorgelijke mutaties uit voortkomen is volgens virologen ook logisch. Komen er nog meer mutaties? Ja, die kans is groot. Ook is de kans groot dat we de bestaande coronavaccins daarop aan moeten passen. Het coronavirus zal nooit helemaal verdwijnen, zeggen virologen. Maar de wereld zal daarmee leren omgaan.

Door: Nationale Zorggids
Bronnen: RIVM, RTL Nieuws, NPO Radio 1