Normal_rss_entry-281179

Deze week worden naar verwachting 815.000 mensen gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat zijn er flink meer dan de 658.000 mensen die de afgelopen week een prik kregen. Zorgminister Hugo de Jonge twitterde de nieuwe prognose dinsdagavond. De week loopt van maandag tot en met zondag. Het prikken gaat steeds sneller, stelt hij.

Vanaf donderdag kunnen mensen onder de 60 jaar met een medische aandoening een uitnodiging tegemoetzien voor een inenting, meldt een woordvoerster van zijn ministerie. Ze krijgen het vaccin van Pfizer of Moderna. Voor hen was aanvankelijk het AstraZeneca-vaccin bestemd. Maar vanwege zeldzame bijwerkingen heeft het kabinet besloten dit vaccin alleen aan 60-plussers te verstrekken.

De nieuwe doelgroep bestaat uit ongeveer 1,5 miljoen mensen, die zijn geboren tussen 1961 en 2003. Zij lopen vanwege een medische aandoening meer risico op een ernstig ziekteverloop met corona. Het gaan om de mensen die jaarlijks in aanmerking komen voor een griepvaccin. Huisartsen maken een selectie waarna de GGD de prikken zal zetten. Waarschijnlijk gebeurt dat vanaf begin volgende week.

Janssen-vaccin

Volgens de minister wordt deze groep mensen nu twee weken eerder uitgenodigd dan gepland en krijgen ze acht weken eerder hun tweede prik. Bij de nu toe te dienen vaccins is de tijd tussen de twee prikken korter dan bij AstraZeneca.

Anders dan in Denemarken wordt in Nederland doorgeprikt met het Janssen-vaccin. Ook bij dit vaccin zijn zeldzame bijwerkingen geconstateerd die vergelijkbaar zijn met AstraZeneca.

Door: ANP