Normal_rss_entry-284862

Directeur Sjaak de Gouw van de koepelorganisatie GGD GHOR verwacht dat tussen de 10 en 15 procent van de mensen die een afspraak hebben voor het Janssen-vaccin afziet van de prik. Dat zei hij woensdag in het Radio 1-programma Dit is de Dag. Hij reageerde daarmee op het nieuws dat het vaccin van Janssen niet meer gebruikt wordt voor jongere groepen.

Exacte cijfers had De Gouw nog niet over hoe de woensdag bij de GGD is verlopen. "Landelijk zijn er een paar duizend mensen geweest die hebben gezegd: ik wil een andere afspraak", schat hij. "Maar er zijn ook heel veel mensen die zeggen: ik blijf gewoon Janssen vertrouwen."

Geen chaos bij de GGD

Het kabinetsbesluit heeft volgens De Gouw in ieder geval niet geleid tot chaos bij de GGD. "Er was zeker geen paniek", zegt de GGD-directeur. En ook de drukte bij de callcenters viel relatief mee. "We hebben gisteren regulier 180.000 telefoontjes gehad. Vandaag waren het een paar meer in verband met Janssen."

De boodschap om Janssen grotendeels niet meer in te zetten was volgens hem dan ook "evenwichtig gebracht". De GGD werd kort daarvoor over het besluit ingelicht. Maar dat was voldoende om alle 5000 callcentermedewerkers tijdig te informeren, aldus De Gouw.

Door: ANP