Normal_coronavaccin__vaccineren__inenten__prik

Uit het eerste stadium van het onderzoek in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) naar de veiligheid en werkzaamheid van het toedienen van Moderna coronavaccins in de huid in plaats van in de spier, blijkt dat de gebruikte dosis veilig is en dat er bij alle deelnemers antistoffen worden aangemaakt. Het antistofniveau is vergelijkbaar met dat van iemand die corona heeft doorgemaakt. Het voordeel van de huidprik is dat er een kleinere hoeveelheid vaccin nodig is. Dit meldt LUMC. 

In de huid vaccineren is geen nieuwe techniek, maar het was tot nog toe onbekend of dit ook bij coronavaccins werkt. Het voordeel van vaccineren in de huid is dat een veel kleinere dosis, een vijfde van de dosis voor spiervaccinatie, even goede bescherming kan bieden.

Hoopvolle resultaten

Momenteel wordt stadium 2 van het onderzoek afgerond. Hierin hebben de onderzoekers vastgesteld dat ook een vijfde van de dosis veilig is om in de huid toe te dienen. “Omdat alle deelnemers uit stadium 1 significante hoeveelheden antistoffen aanmaakten, is de verwachting dat dit bij een vijfde van de dosis al helemaal het geval zal zijn. We zijn dus enorm hoopvol, maar we wachten nog even met het uithangen van de vlag tot we alle gegevens over de antistoffen in beeld hebben”, zegt onderzoeksleider Anna Roukens.

Vaccinatieschaarste

Op dit moment zijn de onderzoekers deelnemers aan het werven voor stadium 3 van het onderzoek. Geert Roozen, arts-onderzoeker Infectieziekten: “Hierin kijken we net als in stadium 2 of een vijfde van de dosis evenveel antistoffen opwekt als de spierdosis, maar dan bij een grotere groep deelnemers. Omdat de vaccinatiecampagne in Nederland zo goed loopt, is het een uitdaging om nog mensen te vinden die niet gevaccineerd zijn.

Bezorgd dat door de succesvolle campagne in Nederland de huidvaccinatie overbodig wordt, zijn de onderzoekers niet. ‘Er is in grote delen van de wereld nog vaccinatieschaarste. Met dezelfde hoeveelheid vaccin, kunnen straks vijf keer meer mensen worden gevaccineerd. En daar doen we het voor”, aldus Roukens. 

Door: Nationale Zorggids