Afname nieuwe coronabesmettingen houdt aan, maar gaat iets trager

De daling van het aantal coronabesmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen als gevolg van Covid-19 houdt nog altijd aan. Het besmettingscijfer ging in de afgelopen week wel iets langzamer naar beneden dan in de weken daarvoor. In totaal testten 4208 mensen positief, 26 procent minder dan een week eerder, zo blijkt uit de weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Een week eerder bedroeg de afname in het aantal positieve testen 36 procent, weer een week daarvoor 38 procent. Het aantal nieuwe gevallen komt neer op 25 per 100.000 inwoners.

Uit de laatste cijfers blijkt dat nog maar 3,2 procent van de coronatesten die mensen bij de GGD lieten afnemen positief uitviel. Dat was een week eerder 4,3 procent. Het aantal ziekenhuisopnames halveerde, tot 82 in een hele week. Van deze patiënten waren er 17 zo ziek na een corona-infectie dat ze op de intensive care belandden.

Reproductiegetal 0,76

Volgens berekeningen van het RIVM ligt het reproductiegetal op 0,76. Dat is nog iets lager dan vrijdag, toen het op 0,79 stond. Het cijfer maakt nog eens extra duidelijk dat de pandemie aan het uitdoven is. Iedere 100 mensen die het virus oplopen besmetten gemiddeld 76 anderen. Overigens kijkt het RIVM twee weken terug in de tijd om het reproductiegetal te bepalen.

Momenteel zijn nog ruim 17.000 mensen die het virus bij zich dragen besmettelijk voor anderen, schat het RIVM in. De bandbreedte van die schatting is wel vrij groot: het zijn er volgens het instituut in elk geval tussen de 10.338 en 24.811.

Het RIVM noteerde afgelopen week 15 aan corona gerelateerde sterfgevallen, tegen 17 in de week daarvoor.

Door: ANP