Normal_steven-cornfield-jwpnyzdgz78-unsplash

Zes maanden na de start van het vaccinatieprogramma tegen corona zijn bijna 18 miljoen vaccinaties gezet. Van alle 18-plussers heeft 77 procent tenminste één prik gekregen en 46 procent van hen is volledig gevaccineerd. De leeftijdsgroep 60-64-jarige nis voor een groot deel door huisartsen gevaccineerd. Inmiddels heeft 87 procent van deze groep een eerste vaccinatie ontvangen. Verder is ook bij 12-17-jarigen een aanzienlijke toename in de opkomst te zien. Dit meldt het RIVM. 

De afgelopen weken is met meerdere partijen hard gewerkt om steeds meer vaccinatiegegevens in het landelijke registratiesysteem (CIMS) te registreren. Inmiddels bevat CIMS voldoende gegevens om ook de vaccinatiegraad van 60-64-jarigen te publiceren. Van deze leeftijdsgroep heeft ongeveer 87 procent een eerste vaccinatie ontvangen. Omdat in CIMS alleen personen geregistreerd worden die daarvoor toestemming geven, zal de werkelijke opkomst hoger zijn dan in de rapportage van het RIVM, ook in deze leeftijdsgroep.

Jongste leeftijdsgroep

Sinds 2 juli kunnen ook 12- tot en met 17-jarigen zonder medische risico een afspraak maken voor een coronavaccinatie. Afgelopen zondag werden degenen geboren in de eerste helft van 2009, opgeroepen een vaccinatieafspraak in te plannen. Daarmee hebben nu alle Nederlanders vanaf 12 jaar de mogelijkheid om een afspraak voor vaccinatie te maken. Inmiddels heeft 22 procent van de 12- tot en met 17-jarige neen eerste vaccinatie gehad.

Hoge opkomst

Vanwege de hoge opkomst voor vaccinatie in Nederland is de opkomst en vaccinatiegraad vanaf nu verder uitgesplitst. Hierdoor is te zien dat in 134 van de 352 gemeentes meer dan 95 procent van de 65-plussers in ieder geval één vaccinatie heeft gehad. In Amsterdam is de opkomst in deze leeftijdsgroep gestegen, waardoor deze nu in alle grote steden 85 procent of hoger is.

Door: Nationale Zorggids