Normal_arts_patient_intake

Huisartsen willen heel graag op vakantie, maar het kan deze zomer gewoonweg niet: de praktijken zijn overbelast door personeelstekorten. Ze moeten tegenwoordig strijden met de GGD om huisartsen en doktersassistenten binnen te halen. Dit meldt NRC. 

In Rotterdam-Zuid hebben huisartsenpraktijken het iedere zomer zwaar, maar de tekorten zijn dit jaar nog meer merkbaar: de GGD huurt waarnemers en freelancende huisartsen in om toezicht te houden op de coronavaccinatie. Praktijken kunnen hun huisartsen en assistenten niet op vakantie laten gaan, omdat de situatie zo nijpend is.

Daarnaast is er sprake van een uitgestelde zorgvraag. Veel patiënten durfden anderhalf jaar lang niet naar de huisarts en maken nu allemaal tegelijk een afspraak. “Nu, met de euforiestemming van: we zijn klaar met de lockdown, komt er een enorme golf vragen naar huisartsenpraktijken”, zegt Guus Jaspar van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). En in de tussentijd willen huisartsen na anderhalf jaar hard werken ook op vakantie.

Structurele, groeiende huisartsentekorten 

Naast de tijdelijke problemen, is er op landelijk niveau ook sprake van structurele en groeiende huisartsentekorten. De arbeidsmarkt veranderd: voorheen was de huisarts bijna altijd een man die fulltime werkte en een bekend gezicht was voor iedere patiënt. Sinds 2016 zijn de meeste huisartsen vrouw, die volgens de NRC veelal kiezen voor parttime werk en minder snel naar buitengebieden willen verhuizen in verband met het werk van hun partner. Huisartsen willen ook steeds minder vaak praktijkhouder zijn. Waarnemers hoeven geen roosters te maken en hebben niet de lasten van een werkgever.

Door: Nationale Zorggids