Normal_coronavaccinatie__gele_boekje

Jongeren in de groep van 12 tot en met 17 jaar kunnen vanaf nu ook worden gevaccineerd met het coronavaccin van Moderna. Minister Hugo de Jonge heeft besloten om het advies over te nemen dat de Gezondheidsraad daarover gisteren uitbracht. Dat schrijft hij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer, meldt Rijksoverheid. 

 

Dit besluit heeft vooral gevolgen voor het vaccineren van jongeren op de eilanden Saba en Sint Eustatius, in het Caribisch deel van het Koninkrijk, omdat op die eilanden uitsluitend het Moderna-vaccin wordt ingezet.

Vanaf dit weekeinde kunnen daar nu dus ook de jongeren van 12 tot en met 17 jaar worden gevaccineerd. In de rest van Nederland zal voor de lopende vaccinatiecampagne bij 12- tot en met 17-jarigen voorlopig het Pfizer-vaccin worden gebruikt. Van dat vaccin is voldoende op voorraad en bovendien zit er bij Pfizer maar drie weken tussen de eerste en de tweede prik. Dat betekent dat jongeren die dat willen, volledig gevaccineerd aan het nieuwe schooljaar kunnen beginnen. Voor Moderna geldt een interval van 28 dagen tussen de twee prikken.

Vaccinatiecampagne voor jongeren

De vaccinatiecampagne voor jongeren loopt sinds vorige maand, vanaf het moment dat het vaccin van Pfizer daarvoor kon worden ingezet. Nu komen er dus meer verschillende vaccins voor jongeren beschikbaar.  Dat is goed nieuws, want ook jongeren kunnen flink ziek worden van het coronavirus. Daarbij kunnen jongeren ook langdurig klachten overhouden aan een coronabesmetting, Long Covid. Met een vaccin zijn zij hier beter tegen beschermd. Ook vermindert vaccinatie de kans om het coronavirus door te geven. Dat is belangrijk voor de samenleving als geheel.

Toegankelijke informatie

Minister De Jonge hecht eraan dat jongeren en hun ouders goed geïnformeerd zijn over de Covid-19-vaccinaties. Daarom biedt de rijksoverheid toegankelijke, laagdrempelige informatie op www.coronavaccinatie.nl/jongeren.

Door: Nationale Zorggids