Normal_rss_entry-294703

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad komen donderdag digitaal bijeen om het nieuwe maatregelenpakket tegen de coronacrisis te bespreken. Het kabinet maakt vrijdag bekend hoe de nieuwste maatregelen eruit gaan zien. Justitieminister Ferd Grapperhaus schuift aan bij de onlinevergadering.

De burgemeesters hebben er vorige maand op aangedrongen dat er een vergoeding of compensatie komt voor de zogenoemde 'dorpsfeesten'. Dat zijn lokale of regionale evenementen die door vrijwilligers worden georganiseerd en die niet door konden gaan toen het kabinet in juli de maatregelen weer aanscherpte. Dergelijke feesten vallen niet onder bestaande garantieregelingen. Het kabinet zou dat bekijken.

Testen voor toegang horeca

Ook is de burgemeesters beloofd dat het systeem met toegangstesten in de horeca voor 13 augustus opnieuw beoordeeld zou worden. "Als mensen vrij in en uit en heen en weer mogen lopen, kan er ook zonder opzet van alles misgaan. Daar hadden we al voor gewaarschuwd en dat is gebleken door diverse uitbraken in de nachthoreca", aldus beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen.

De burgemeesters van het beraad zijn voorzitter van hun veiligheidsregio. De veiligheidsregio's moeten handhaving van kabinetsbesluiten over coronamaatregelen organiseren.

Door: ANP