Normal_corona_coronavirus

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: gratis coronazelftest voor alle Nederlanders

Het ministerie van Volksgezondheid maakte maandag bekend aan ieder huishouden een brief te sturen, waarmee ze via een code twee gratis zelftesten kunnen bestellen. Volgens het ministerie is het belangrijk om te blijven testen, omdat corona ook kan voorkomen zonder dat iemand klachten heeft. De zomervakantie is bovendien bijna voorbij en mensen gaan elkaar weer op school of kantoor ontmoeten.

Dinsdag: scholen en GGD’en in gesprek over prikken voor jongeren

In verschillende van de 25 GGD-regio’s bespreken onderwijsinstellingen de GGD met elkaar hoe ze scholieren en studenten bij de opening van het nieuwe schooljaar kunnen interesseren voor coronaprikken. De focus ligt puur op voorlichting.

Woensdag: honderden meldingen over oorsuizen na coronavaccinatie

Er zijn zo’n 600 meldingen binnengekomen bij Bijwerkingencentrum Lareb over oorsuizen na coronavaccinaties. De meldingen hebben betrekking op alle vier de coronavaccins. Sommige mensen hebben kortstondig last van oorsuizingen en anderen een langere periode. Over een andere regelmatig gemelde (in de bijsluiters gezette) bijwerking lees je hier.

Donderdag: dringend advies aan Limburgse carnavalisten om zich te laten vaccineren

De Limburgse carnavalsverenigingen roepen alle mensen die carnaval willen gaan vieren op, zich te laten vaccineren. "We kunnen mensen niet verplichten, dat is aan de overheid", laat voorzitter Jos Hessels van de Bond van Carnavalsverenigingen in Limburg (BCL) woensdag weten. "We geven wel een dringend advies om dat te doen." Meer over wat het BCL over dit onderwerp te zeggen heeft, lees je hier.

Vrijdag: steeds meer experts roepen zwangere vrouwen op zich te vaccineren

Dat het coronavirus gevaarlijker is voor zwangere vrouwen dan voor niet-zwangere vrouwen is sinds een tijd bekend. Maar dat de Delta-variant nóg gevaarlijker is, is recentelijk pas gebleken. Alleen al afgelopen week belandden zeker vijf zwangere vrouwen met corona op de intensive care. Ze hebben allemaal nog geen coronavaccinatie gehaald. Experts trekken aan de bel, want de belangrijkste manier om ernstige ziekte door corona te voorkomen, is door een prik te halen.

Door: Nationale Zorggids