Normal_mrna_coronavaccin_coronavaccinatie_pfizer_moderna

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: weinig animo voor vaccinatieplicht op werk of in onderwijs

Ruim de helft van de werkgevers en werknemers voelt niets voor een vaccinatieplicht op het werk. Zeven op de tien studenten zien zo'n verplichte prik niet zitten in het onderwijs. Hoewel sommige werkgevers aangeven dat ze het liefst wel zouden willen eisen dat hun werknemers gevaccineerd zijn, zijn ze het met veel werknemers eens dat zo’n eis moreel en juridisch onverantwoord is.

Dinsdag: aantal meldingen trombose en laag aantal bloedplaatjes stagneert

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot dusver 41 meldingen gekregen van trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes na een prik met een coronavaccin van AstraZeneca of Janssen. Bij de vorige update, twee weken geleden, ging het nog om 40 meldingen.

Woensdag: ‘Veel patiënten met verzwakte afweer onbeschermd door vaccins’

Ongeveer een half miljoen patiënten in Nederland met een verzwakt of verstoord immuunsysteem zijn niet of onvoldoende beschermd door coronavaccins. Mogelijk kan een derde of een vierde prik uitkomst bieden voor deze patiënten, maar dit moet nog onderzocht worden. Hier lees je welke patiënten onbeschermd blijven.

Donderdag: Kamer steunt eigen bijdrage bij coronatoegangstest

Een nipte meerderheid in de Tweede Kamer steunt het plan van het demissionaire kabinet om in de toekomst een eigen bijdrage te gaan vragen voor coronatoegangstesten, als iedereen eenmaal de kans heeft gehad om ingeënt te zijn tegen het coronavirus. Daarbij moet er wel een regeling worden gecreëerd voor mensen die niet gevaccineerd kúnnen worden. Hoe het precies zit, lees je hier.

Vrijdag: AstraZeneca maakt nieuwe middel dat kans op ziekte na corona flink verkleint 

Farmaceut AstraZeneca heeft positieve onderzoeksresultaten gedeeld van een middel voor het voorkomen van coronasymptomen bij mensen die niet goed reageren op vaccins. Na een behandeling met zogenoemde 'langwerkende antilichamen' hebben mensen na een coronabesmetting 77 procent minder kans om ziekteverschijnselen te ontwikkelen.

Door: Nationale Zorggids