Normal_rss_entry-299498

Een viroloog van het Amsterdam UMC vindt het persoonlijk een goed idee dat buitenfestivals vanaf 25 september weer op volle capaciteit mogen draaien, in plaats van het huidige maximumbezoekersaantal van 75 procent. Het lage aantal besmettingen tijdens het Formule 1-weekend in Zandvoort laat zien dat grote evenementen in de open lucht veilig zijn, zegt Menno de Jong tegen de Amsterdamse lokale tv-zender AT5.

Vrijdag meldde de GGD Kennemerland dat er ongeveer 90 besmettingen zijn tot nu toe. Dat kunnen er meer worden, maar "het evenement heeft niet tot grote uitbraken geleid", is de conclusie van de GGD.

Ongelijke behandeling

De Jong reageert met zijn pleidooi op de kritiek van de evenementenbranche op de in hun ogen ongelijke behandeling. De laatste weken ging de branche de straat op om te protesteren tegen de huidige coronabeperkingen. De viroloog snapt de kritiek. Het Formule 1-weekend was volgens hem eigenlijk een openluchtfestival, ook al ging het om een geplaceerd evenement. "We hebben ook gezien dat dat een relatief begrip is", zegt hij daarover. "Als je ziet dat het aantal infecties naar aanleiding van het Formule 1-weekend heel erg meevalt, dan moeten we daar ook van leren."

Door: ANP