Normal_qrc_code_testbewijs__vaccinatiebewijs

Vanaf zaterdag 25 september is een coronatoegangsbewijs verplicht om toegang te krijgen tot een horecazaak, een (sport)evenement of een kunst- en cultuurinstelling. Toegangsbewijzen worden al langer gebruikt bij professionele sportwedstrijden, theatervoorstellingen en concerten. Veel mensen hebben daarom hun vaccinatie-, test-, of herstelbewijs al eerder opgehaald in de CoronaCheck-app. De komende dagen zullen nog meer mensen hun QR-code willen aanmaken in de app, denkt de overheid. Ook zullen aanzienlijk meer mensen zich melden bij de teststraten voor toegang. De testlocaties staan klaar om de komende weekenden meer dan 400.000 mensen per dag te kunnen testen. Dit meldt Rijksoverheid. 

Vanaf zaterdag zijn er 122 locaties in Nederland waar mensen zich gratis kunnen laten testen om een testbewijs te krijgen. Daar horen ook 6 XL-testlocaties bij die deze week voor het eerst open gaan, en nieuwe locaties in Heerenveen, op Schiermonnikoog en op Vlieland. Daarmee kan vrijwel elke Nederlander zich laten testen binnen een straal van maximaal 30 minuten rijden. Voor 9 op de 10 Nederlanders geldt dat het maximaal 20 minuten rijden is naar de teststraat.

Om ervoor te zorgen dat iedereen die dat wil zich kan laten testen, hanteren de testlocaties verlengde openingstijden op vrijdag en zaterdag zodat er die dagen meer dan 400.000 tests per dag kunnen worden afgenomen. Zeker in de weekenden wordt drukte verwacht. Het kan daardoor voorkomen dat sommige mensen wat verder moeten reizen voor een test, of dat ze niet op het tijdstip van hun voorkeur terecht kunnen. Een afspraak maken voor een test kan op www.testenvoortoegang.nl.

Hulp voor mensen die minder digitaal vaardig zijn

 Verreweg de meeste mensen kunnen zelf hun QR-code in de app oproepen, of hebben mensen in hun omgeving die hen daarmee kunnen helpen. Ook via telefoonnummer 0800 1351 kunnen mensen hulp krijgen bij het gebruik van de app.

Mensen die geen smartphone hebben, kunnen hun coronatoegangsbewijzen gemakkelijk printen via de website www.coronacheck.nl/print. Wie zelf geen computer of printer heeft, kan dit het beste aan vrienden, familie of buren vragen. Ook bij de lokale bibliotheek staan vaak vrijwilligers staan om te helpen bij het aanmaken van een coronatoegangsbewijs. Voor wie ook dat geen oplossing is, is er de mogelijkheid om zijn of haar vaccinatiebewijs op papier thuisgestuurd te krijgen. Via het telefoonnummer 0800-1351 kunnen mensen doorverbonden worden naar het aanvraagsysteem.

Door: Nationale Zorggids