Normal_coronavirus_corona_covid

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: Nederland op drempel van 2 miljoen geregistreerde positieve tests

Maandag werd aangekondigd dat Nederland op de drempel van 2 miljoen geregistreerde positieve tests stond. Uiteindelijk kwam deze op woensdag binnen. In dit artikel vind je meer statistieken over het aantal tests in de afgelopen anderhalf jaar.

Dinsdag: kort geding tegen gebruik van coronatoegangsbewijs

De dinsdag begon met een kort geding over het gebruik van het coronatoegangsbewijs dat verplicht is voor bezoekers van onder meer cafés en restaurants. Initiatiefnemer en advocaat Bart Maes noemt de invoering van de coronapas “onwettig, strafbaar en discriminerend”. De uitspraak van de rechtbank volgt volgende week. Volgens de rechter is er veel om over na te denken.

Woensdag: overheid reserveert 134 miljoen euro voor twee extra prikken in 2022

De overheid heeft 134 miljoen euro gereserveerd voor de mogelijkheid om iedere inwoner van Nederland volgend jaar nog eens twee keer te vaccineren tegen het coronavirus. Dit is geld voor het maximale scenario’s. Er zijn ook andere scenario’s denkbaar waarbij niet iedereen extra prikken aangeboden krijgt.

Donderdag: 10.000 meldingen over menstruatiestoornissen na coronavaccins

Bijwerkingencentrum Lareb maakte donderdag bekend bijna 10.000 meldingen te hebben ontvangen van menstruatiestoornissen na coronavaccinatie. De organisatie onderstreept dat deze stoornissen ook vaak voorkomen zonder vaccinatie. Over welke bijwerkingen het gaat, lees je hier.

Vrijdag: ‘Maak vragen naar vaccinatiebewijzen door werkgevers strafbaar’

Vakbond FNV vwil dat in de tijdelijk coronawet wordt opgenomen dat het vragen naar test- en vaccinatiebewijzen door werkgevers strafbaar is. Daarmee reageert het op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat het niet zal optreden tegen bedrijven die een bewijs eisen, omdat het ‘ondanks dat het verboden is, het niet precies zo in de wet staat, waardoor we niet kunnen optreden’. Lees hier meer over het standpunt van FNV en gebeurtenissen in de praktijk.

Door: Nationale Zorggids