Coronapatiënt in ziekenhuis vaak hele nacht wakker

Coronapatiënten op de longafdeling van een ziekenhuis slapen vijf keer zo vaak de hele nacht niet in vergelijking met patiënten zonder corona op dezelfde afdeling. Volgens onderzoekers van Amsterdam UMC zijn de belangrijkste redenen voor de slechte nachtrust benauwdheid, zorgen over de ziekte, angst en geluiden op de afdeling.

"Mogelijk speelt ook het virus zelf en de reactie van het lichaam op het virus een rol in het ontwikkelen van slaapstoornissen", aldus het academisch ziekenhuis. Dit moet echter nader onderzocht worden.

Hogere kans op infecties

De onderzoekers wijzen erop dat mensen die weinig slapen over het algemeen een hogere kans hebben op het oplopen van infecties. "Als je eenmaal een infectie onder de leden hebt, is het voor je lichaam moeilijker deze te bestrijden." Zorgverleners zouden dan ook extra alert moeten zijn op slapeloosheid bij patiënten met Covid-19.

Aan het onderzoek deden 79 patiënten met corona en 50 patiënten zonder Covid mee. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers in Neuroscience.