Normal_coronavirus__covid__afstand

Het kabinet heeft dinsdag 2 november nieuwe maatregelen aangekondigd om de snelle verspreiding van het coronavirus af te remmen. Daarbij wil het de samenleving zo veel mogelijk en zo veilig mogelijk open houden. De nieuwe maatregelen komen bovenop de regels die op dit moment al gelden zoals de sluitingstijden voor de horeca en het maximale aantal van 75 procent bezoekers voor evenementen zonder zitplaats. Dit meldt Rijksoverheid. 

Vanaf 3 november wordt het geldende thuiswerkadvies aangescherpt naar ‘werk minstens de helft van de werktijd thuis’. Thuiswerken is een efficiënte manier om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het helpt om het aantal contactmomenten te verminderen.

Mondkapjesplicht komt terug

Vanaf 6 november gaat de mondkapjesplicht weer gelden op meer locaties. Mondkapjes zijn opnieuw verplicht in alle publieke locaties binnen waar geen coronatoegangsbewijzen gebruikt worden. Dit geldt onder meer voor supermarkten, winkels, bibliotheken, spellocaties en pretparken. Maar ook voor het openbaar vervoer (inclusief stations en perrons), luchthavens en bij verplaatsing op mbo-scholen, hbo en universiteiten. Ook is bij de uitvoering van contactberoepen weer een verplichting voor het dragen van het mondkapje.

Inzet coronatoegangsbewijs verbreed

Ook wordt de inzet van het coronatoegangsbewijs vanaf 6 november uitgebreid. Men moet vanaf dan ook een QR-code kunnen overhandigen bij horeca (binnen en buiten), casino’s, doorstroomlocaties (musea en monumenten), doorstroomevenementen (kermissen en bepaalde sportevenementen), evenementen met en zonder vaste zitplaats, zakelijke evenementen (beurzen en congressen), publiek bij sportwedstrijden (amateur en professioneel), georganiseerde sportbeoefening (in sportscholen en bij zwemlessen) en georganiseerde kunst & cultuurbeoefening (muziekles of schilderles).

Boostervaccinatie

In december start de boostervaccinatie voor alle mensen vanaf 80 jaar die naar een GGD-locatie kunnen komen. Ook wordt gestart met het aanbieden van een booster aan alle volwassen inwoners van boven de 18 jaar die in een zorginstelling wonen met een eigen medische dienst. Dat betekent dat deze mensen bovenop de twee vaccinaties die zij eerder haalden (of na één prik met het Janssen-vaccin) een extra vaccinatie kunnen krijgen, als extra bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopnames. Vanaf januari worden vervolgens mensen tussen 60 en 80 jaar gevaccineerd, waarbij de oudsten van die groep als eerst een uitnodiging krijgen. Ook wordt volgende maand gestart met het aanbieden van een booster aan zorgmedewerkers met direct patiëntencontact.

Aandacht voor basisregels

Tot slot is het van belang dat iedereen de basisregels blijft volgen, voor niet- en wel gevaccineerden. De basisregels zijn: testen bij klachten (bij de GGD), thuisblijven bij een positieve test, 1,5 meter afstand houden, geen handen schudden, vaak en goed de handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog en voor voldoende frisse lucht en ventilatie zorgen in binnenruimtes.

Door: Nationale Zorggids