Normal_privacy__internet

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) draagt de 25 GGD’en en brancheorganisatie GGD GHOR Nederland op om op korte termijn meer maatregelen te nemen om persoonsgegevens beter te beschermen. Uit onlangs afgerond onderzoek van de AP blijkt namelijk dat er nog steeds wezenlijke risico’s bestaan voor de bescherming van persoonsgegevens bij het testen, vaccineren en het bron- en contactonderzoek tijdens de coronapandemie. Dit meldt AP.  

“We hebben al eerder om opheldering gevraagd bij GGD GHOR over de verwerking van persoonsgegevens in verband met corona. Toen in januari 2021 bleek dat er persoonsgegevens uit de GGD-systemen waren gestolen en werden verhandeld, hebben we het toezicht op de GGD geïntensiveerd”, zegt Monique Verdier, vicevoorzitter van de AP.

Verdere verbeteringen nodig

Er zijn door GGD GHOR en de GGD’en verschillende verbeteringen doorgevoerd, zoals een beperkte zoekfunctie en de groep personen die gegevens uit de systemen kan exporteren is aanzienlijk beperkt. Maar er zijn meer verbeteringen nodig, zegt Verdier. “Dat moet snel gebeuren. Daarom sturen we nu deze indringende brief aan GGD GHOR.” De organisatie moet ook de voortang van de verbeteringen rapporteren aan AP.

Door: Nationale Zorggids