Normal_coronatest__zelftest__corona

Zelftesten zijn ook geschikt om te gebruiken bij mensen met coronagerelateerde klachten. Het Outbreak Management Team (OMT) heeft  dat geadviseerd op basis van recent wetenschappelijk onderzoek. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid neemt dit advies over. Dat betekent dat mensen die coronaklachten hebben, vanaf nu een zelftest kunnen doen of naar de GGD kunnen. Bij een positieve zelftest is een GGD-test altijd nodig. Met dit advies is de verwachting dat meer mensen zich testen bij klachten. Dit meldt Rijksoverheid. 

Tot nog toe was het advies aan mensen met coronaklachten om zich te laten testen bij de GGD. Dat is veranderd vanaf 2 december. Mensen die klachten hebben, kunnen naar de GGD gaan, maar mogen in plaats daarvan ook een zelftest doen. Belangrijk is dat ze dat zo snel mogelijk na het ontstaan van de klachten doen.

Positieve testuitslag

Als de uitslag van de zelftest positief is, moeten mensen alsnog een GGD-test doen om de uitslag te bevestigen. Als de uitslag van deze test ook positief is, start de GGD een bron- en contactonderzoek. Daarnaast is een GGD-test nodig om een herstelbewijs te krijgen.

Negatieve testuitslag

Bij een negatieve testuitslag is het belangrijk dat mensen zich aan de basisregels blijven houden, zoals handen wassen en afstand houden. Een negatieve zelftest sluit corona niet 100 procent uit. Blijven de klachten aanhouden, is het belangrijk om de volgende dag opnieuw te testen. Worden de klachten erger, of ervaren mensen reuk- of smaakverlies, dan is het toch nodig om een afspraak te maken bij de GGD.

Door: Nationale Zorggids