GGD controleert streng op voordringers

De GGD zegt sinds het begin van de boostercampagne dagelijks gemiddeld 150 afspraken voor een oppepprik af, na een leeftijdcheck. Dat laat een woordvoerster van de GGD GHOR Nederland, de brancheorganisatie van de gezondheidsdiensten, zondag weten. Het gaat dan om personen die niet in de juiste doelgroepcategorie vallen. Zij worden gebeld of krijgen een sms en hun afspraak wordt gecanceld. De vaccinatielocaties zelf gaan nog eens strenger op voordringers controleren.

Het ANP zag zondag dat iemand die op basis van zijn geboortejaar voorlopig nog niet aan de beurt zou zijn voor een oppepprik, er moeiteloos in slaagde die toch te krijgen nadat eerder bij de digitale aanvraag een vals geboortejaar werd opgegeven. Een ander die zijn gegevens heeft laten zien als bewijs slaagde daar twee weken geleden al in. De afspraken werden niet gecanceld en er werd op de priklocatie niet gecontroleerd of ze wel aan de beurt waren.

Geen vaccin

Wie een afspraak maakt zonder aan de beurt te zijn krijgt geen vaccin, zo benadrukt GGD GHOR. "Wij hebben aan alle vaccinatielocaties de instructie meegegeven hierop strenger te controleren", aldus de woordvoerster. Daar gebeurt aan de hand van een identiteitsbewijs een leeftijdscontrole. "Het is uitermate onfatsoenlijk om ten koste van anderen te denken dat je voorrang moet hebben. En fraudeert bij het invullen van de gegevens", voegt ze toe.

Door: ANP